ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 23 март

0 4356 22.03.2009
Пресата на 23 март

Вестниците пишат за думите на Борисов: "Станишев е страхливец"; за това, че сините почервеняха в яда си към лидера; за това, че Доган приготвил 120 милиона за изборите.


 

Борисов: Станишев е страхливец, цитира Дневник.

Кметът на София Бойко Борисов няколко пъти нарече премиера Сергей Станишев "страхливец", докато обясняваше на журналисти защо дебатът между тях двамата трябва да се състои в този момент в Министерския съвет. Борисов дойде в 19.58 часа на "Дондуков 1" и се обърна към чакащите го медии с думите: "Премиерът тук ли е", а после зададе същия въпрос на охраната на сградата. След като получи отрицателен отговор, кметът пожела на гардовете приятна вечер и каза, че ще почака министър-председателя на стълбите пред Министерския съвет. Борисов преброи 11 телевизионни камери и заяви, че всички трябва да са равнопоставени и да станат свидетели на дебата между него и Станишев, а не той да се излъчва само по БНТ, която "е на премиера". "След като в Банкя някой те покани да се биеш, или се биеш веднага, или бягаш. Аз съм мъж и го чакам пред кабинета му. След като сега не дойде - повече дебати на изборите". Видимо ядосан и на висок глас Борисов каза още: "Искам да го помоля да престане с тези селски номера и с този евтин PR. Много пари плаща. Да спре да иска да ме изкара мен по-страхлив, а него по-куражлия. Неговите щабове са разчели всичко без това, че аз съм безстрашен човек. Все пак аз съм израснал в Банкя на улицата и много пъти съм бил в тежка битка, когато той се е водил с "Мерцедес" без номера на училище, аз се биех с чантата на гърба от нас до училище и обратно. Това са селски номера. Не обиждам селяните. Той е интелигентен човек. Да не се подвежда от тези покрай него. Вкарват го в големи капани. Казвам му го, защото в личен план ми е симпатичен." Към 20.20 часа кметът на София каза, че отива да се поразходи и може да се върне отново пред Министерския съвет, но препоръча на репортерите да си тръгнат, тъй като вероятно имат семейства. Борисов мина пеша през подлеза на Президентството, а след като му взе пура от служебния автомобил, охраната го последва. 

Станишев пак покани Борисов на дебати, научаваме от Дневен Труд.

Премиерът Сергей Станишев покани за пореден път вчера неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за участие в икономически дебати, съобщиха от БСП. Двамата ще дискутират по икономическите си програми в предаването “Референдум” по БНТ, което ще бъде излъчено във вторник. “Надявам се Бойко Борисов да приеме тази покана, за да може всеки от нас да защити своите виждания как България да преодолее последиците от икономическата криза”, аргументира се Станишев. 

Депутати: Миков вдига таксите, за да увеличи заплатите предизборно, пише Дневник.

Вътрешният министър Михаил Миков иска увеличение на таксите по Закона за движението по пътищата, които събира МВР, за да може предизборно да вдигне заплатите на служителите и да тушира вътрешното напрежение. Това мнение изразиха пред "Дневник" депутати от опозицията. На интернет страницата на МВР в петък е публикуван проект на постановление на правителството, с което вътрешният министър предлага увеличение на някои от таксите. От 50 на 100 лв. скача тарифата за регистрационен номер с цифри по желание, а цената за издаване или подмяна на контролен талон към шофьорската книжка се увеличава от 1 на 5 лв. Предложението на Миков е годишната такса за право на ползване на регистрационен номер на автомобили от фирма, извършваща търговска дейност с тях, да се увеличи от 650 на 1000 лв. Предвижда се от 150 на 250 лв. да скочи таксата за издаване на становище дали дадени строителни продукти отговарят на противопожарните изисквания. В мотивите си Миков посочва "икономически аспект - осигуряване на необходимите средства за надеждно и ефективно функциониране на системата на МВР". Отчитали се и инфлационните процеси от септември 2007 г. до септември 2008 г., увеличението на заплатите и нарасналата покупателна способност на населението. Промените са продиктувани и от по-високите цени на офис консумативите - хартия, тонер и картон, обяснява министърът.

"Муудис" и МВФ ни предупредиха за риск от рецесия, съобщава Дневник.

Рейтинговата агенция "Муудис" и Международният валутен фонд предупредиха България, че може да изпадне в рецесия през тази година. В петък компанията потвърди кредитния рейтинг Ваа3, който държавата има още от есента на миналата година, както и стабилната му перспектива. Ден по-късно пред БНР ръководителят на мисията на МВФ у нас Бас Бакер заяви, че "не е изключено българската икономика да изпадне в рецесия". В общия коментар на "Муудис" за макроикономическата ситуация и перспективите се посочват няколко потенциални риска пред страната. "Възможно е България да изпадне в рецесия през тази година под влияние на свиващия се износ и забавения приток на чуждестранни инвестиции", казва Кенет Рочард, вицепрезидент и старши анализатор в агенцията. Годините на икономически растеж и силно вътрешно търсене са увеличили уязвимостта на България, съобщават експертите. Това се вижда от високото ниво на дефицита по текущата сметка и активното кредитиране. От агенцията посочват, че банковият сектор е в добра форма - с висока капиталова адекватност и коефициенти на ликвидност. По-големият риск идва от високото ниво на частния външен дълг и по-точно частта му, която ще трябва да се рефинансира през тази година. Агенцията оценява неговия размер на 13 млрд. евро към края на миналата година, или 40% от БВП. 

БСП ще касира избора в Брест, ГЕРБ го купил с петдесетолевки, информира 24 часа.

БСПвнася жалба в Административния съд в Плевен за касиране на вота в с. Брест заради търговията с гласове, обяви вчера областният червен шеф Васил Антонов. „ГЕРБ руши законите в България. Такова поведение противоречи на декларирането от Бойко Борисов намерение за морал в политиката и открито управление. Какъв морал има в това да даваш подаяния от 50 лева на хора, които не са получавали заплати от декември. Това е цинично, каза и говорителят на БСП Корнелия Нинова. На изборите в събота кандидатът на левицата загуби битката за кметския пост. На балотажа ще се състезават кандидатът на ГЕРБ Цецо Луканов с 340 гласа срещу Марияна Несторова от "Обединени земеделци", която събра 295 гласа. 62% от всичките 2147 избиратели са гласували в Брест на I тур. Омерзени от успеха на гербера, червените щели да правят антиагитация за ГЕРБ чрез свършеното от лидера им Бойко Борисов като кмет на столицата. "Ще поканим хората от Брест и ще ги заведем в София. Нека да видят най-мръсния град в България и в Европа, целият издълбан от дупки", каза Антонов. "Проверяваме сигнала за купувани гласове. Показания дават 24-те жени от обущарския цех, които са получили по 50 лв. в петък вечерта. Изясняваме парите аванс ли са, или са предлагани за глас. Предстои да уточним дали управителят и собственикът на фирмата са членували в партийни структури. Двамата са от Плевен и затова трябва да разберем познавали ли са кандидата на ГЕРБ в Брест. Когато обобщим данните, ще преценим дали да образуваме дело", заяви вчера за "24 часа" прокурорът на Никопол Ромео Яков, който води разследването. Областният шеф на ГЕРБ Ивелин Николов пък обясни, че кандидатът Луканов подава жалба за набеждаване в прокуратурата днес. "Искаме той да изчисти името си в съда", отсече Николов.  

Сините почервеняха в яда си към лидера, установява Новинар.

Членовете на синята партия отново са бесни на лидера си Мартин Димитров. Този път седесарите са разгневени на шефа си заради 12 избираеми места в листите за Народно събрание, които "Новото време" на Емил Кошлуков, земеделците на Мозер и ССД на Стефан Софиянски ще получат от пая на СДС, ако се присъединят към дясната коалиция, в която засега са само сините и ДСБ. Предвид подписаното споразумение между Димитров и Иван Костов разпределението в кандидатдепутатските листи е 60% за сините и 40% за тъмносините. Заради тази подялба, в която ние имаме преимущество, хората на Кошлуков, Софиянски и Мозер ще „ядат” от нашите проценти и ще се окаже, че СДС като партия няма да има почти никакви депутати, а цялата кампания ще изнесем ние, ядосваха се депутати от СДС. По думите им Командира няма да позволи „тежестта” на бъдещите коалиционни партньори да падне и върху отредените за него места в предизборните листи с мотива, че ДСБ така или иначе са получили доста по-малко места от партньорите си. „Новинар” научи, че на областен съвет във Варна в петък е станало ясно, че трите малки партии са съгласни да участват в една по-широка дясна коалиция, но всяка от формациите е поставила условие за броя на депутатите, които иска да получи в 41-вия парламент. От „Новото време” поискали четири избираеми места, земеделците на Анастасия Мозер предявили претенции за шест, а партията на Стефан Софиянски поискала само две, но с условието, че получават водаческо място във Велико Търново. Междувременно стана ясно, че петима седесари ще бъдат дадени на Контролния съвет на партията, който трябва прецени дали те са нарушили устава на СДС и има ли основание да бъдат изключени. В 7-дневен срок органът трябва да прецени дали депутатът Димитър Димитров, зам.-шефът на партията Дора Христова, лидерите на Смолян и Ямбол – Иван Кънев и Янко Велев и Николай Гацев ще бъдат „разжалвани”. 

120 милиона приготвил Доган за изборите, твърди Атака.

Лидерът на антиконституционната и антибългарска партия ДПС Ахмед Доган бил излязъл от депресията си във връзка със смъртта на Ахмед Емин и вече подготвял изборната тактика, научи в. "Атака" от близки на управниците източници. Като основен двигател на изборните машинации, както винаги Доган поставял парите от черната каса на партията, които след трагичната и неясна смърт на "мъжката му секретарка" Емин, започнали да стават предмет на внимание от страна на водещи фигури в партията като Касим Дал и Йордан Цонев. "Агата", както наричат Доган в неговото обкръжение, проявявал подозрителност и ревност към Дал и Данчо Ментата. За Касим Дал отдавна се говори, че е подготвян от външни фактори да бъде приемник на властта в ДПС след Доган. Дал е пребивавал в Турция още през 90-те години и българските служби са засекли негови контакти и продължителни общувания с представители на турските служби и турската мафия, което много често е едно и също. Дал е преминал специална подготовка и в радикален ислям, твърдят представители на българското контраразузнаване. Той, за разлика от атеиста и циника Доган, бил убеден ислямист и щял да постави управлението на ДПС и териториите, подчинени на партията на нови основи - антибългарски, антихристиянски и откровено проислямски. В момента Касим Дал се месел основно в регионалните черни каси и това вбесявало вожда Доган. Във Варна например големи потоци от наркопарите били отбивани от Догановия съратник без знанието на лидера. Това била опасна тенденция, която водела до създаване на различни центрове на власт в ДПС и Доган бил категорично против. По начало той предвиждал не по-малко от 120 милиона лева да бъдат употребени в идващите избори за купуване на гласове за ДПС, за плащане на автобуси от Турция, за подкупване на цели комисии и фалшификации на протоколи. Намесата на Дал в черната каса променяла финансовия поток и "агата" изразил тиха закана по посока на самоинициативника Дал. Доверието на Доган към Данчо Ментата също изчезвало. От групата на "еничарите" в ДПС Доган залагал все повече на Христо Бисеров, който без шумните и много често комични прояви на Цонев, тихо и кротко работел за господаря от боянските сараи, като при това му създавал и финансови схеми за черни каси - по аналог на схемите, които разработвал за Костов навремето. 

Учредиха партия "Другата България", уведомява Дума.

Шестстотин и двадесет делегати - българи, живеещи у нас и в чужбина, се събраха на учредителното събрание на политическа партия "Другата България" вчера. Събранието бе открито от председателя на инициативния комитет Божидар Томалевски, който отбеляза, че идеята за създаването на партията е възникнала преди осем години. В учредителната декларация на партията се посочва, че една от целите й ще бъде да се използва социалния статус и потенциала на българите зад граница за организиране на българско лоби в държавите по света. От партията се обявяват за въвеждането на електронно гласуване. От "Другата България" ще работят за създаването на бази данни на задграничния български потенциал и обединяването му в мултифункционални помощни центрове, за да се подпомогнат българите, търсещи работа по света. В платформата на партията се посочва, че тя е първата в България, която си поставя за цел да осигури пряко политическо представителство на българските емигранти в Народното събрание и държавните институции. 

Ексвоенни: Армията излиза на улицата, ще лови бандитите, научаваме от 24 часа.

Войската даизлезе на улицата, за да помогне на полицията в борбата срещу престъпността. Това е едно от основните искания на военно-патриотичната лига "Родина", учредена вчера в София. Вместо да гледаме как бандитите се избиват и страдат невинни хора, по-добре е армията да ги залови и накаже, коментира Димитър Жейнов, член на УС на неправителствената организация. Бившият капитан от ВВС не се притеснява, че намесата на войската влиза в противоречие със закона. А той гласи, че "на въоръжените сили в мирно време не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер." Ще се обяви извънредно положение и всичко ще стане законно, какво толкова се плашите от него, упорства Павел Стаменов, също член на УС на лигата. "Децата ни са потенциални жертви на наркопласьори и сутеньори. Аз ще съм по-спокоен за синовете си, ако знам, че на улицата патрулират мои колеги", каза Жейнов. Лига "Родина" предлага да сформира доброволни отряди от бивши офицерии сержанти по селата, които да се справят с ромските набези. Освен това настоява за връщане на военното обучение в училищата и университетите. Засега нямаме позиция по предстоящите избори, заяви Жейнов. Във всички случаи обаче няма да подкрепим управляващата коалиция, допълни той. В новата организация членуват главно 40-45-годишни бивши капитани и майори. 

Ахмед Башев ходел по ръба на закона в името на хората, четем в Дума.

Откакто съм кмет на Гърмен през последните 10 години, все се движа на ръба на закона, за да мога да свърша нещо добро за хората. Това каза вчера на пресконференция в София Ахмед Башев, кмет на общината, станала скандалноизвестна с обвиненията в радикален ислям. Градоначалникът цитира данни за това колко и какви проверки са му правени от прокуратурата за последната година. Общо 13 нарушения са констатирани от Агенцията за държавна финансова инспекция. Съставени са му три акта за над 2000 лева, които е заплатил с лични средства. Башев припомни, че е кмет на община Гърмен от 10 г. и за този период някой е трябвало да го осъди, ако има наистина злоупотреби с европейски пари. Ахмед Башев е нарушавал закона много пъти при усвояване на еврофондове и при възлагането на обществени поръчки. Това съобщи агенция БГНЕС, която твърди, че разполага със заключенията от разследването срещу Башев. Кметът обаче категорично отрече. Той отхвърли и обвиненията, че в Гърмен има радикален ислям. Населението на общината живеело от години мирно и тихо, въпреки различията в етноса и религията. Това бе и позицията на учителя по религия Мурад Бошнак. Той обяви, че 95% от момичетата в начален курс в Рибново не носят шалвари и забрадки. В горен курс пък бил еднакъв процентът на традиционните мюсюлмански одежди и на модерните дрехи. Бошнак бе категоричен, че шалварите и забрадките не са религиозни символи, а празнични за местните хора. 

Пак опряхме до Русия за “Белене”, оповестява Стандарт.

България търси алтернативни варианти за финансиране на строителството на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред БНР. Той обясни, че първоначалната идея е била спечелилият вече конкурса за стратегически инвеститор - немският енергиен гигант RWE, да започне да налива пари в проекта веднага след учредяването на съвместното предприятие с Националната електрическа компания. Вероятно заради кризата обаче германците са изменили концепцията си. Позицията им вече е да се включат във финансирането едва след неговото структуриране, което е предвидено за началото на 2010 г. Така се оказва, че липсват пари за дейностите на площадката, предвидени за тази година. В тази връзка България вече търси алтернативни варианти за финансирането им, включително и от страна на Русия, заяви Петър Димитров. Той беше на работно посещение там миналата седмица и проведе срещи с министъра на енергетиката Сергей Шматко и шефа на "Росатом" Сергей Кириенко. Димитров припомни, че при посещението си миналата година в България руският президент Владимир Путин заяви, че страната му разполага с 3,8 млрд. евро бюджетен ресурс за изграждането на АЕЦ "Белене". България не е възнамерявала да използва тези средства, но сега ще трябва да се проучат условията за кредитиране от руска страна. Русия е категорично "за" реализацията на газопровода "Южен поток", станало ясно при посещението на Петър Димитров в Москва. Освен това страната вече е променила и част от позициите си по въпроса. Докато преди време Русия е била против подписването на междуправителствено споразумение от всички държави за проекта, сега вече е "за" парафирането на такъв документ. Москва обмисляла и увеличаването на капацитета на тръбата, който към момента е предвиден за около 30 млрд. кубически метра на година. Щяхме да изкараме газовата криза доста по-леко, ако бяхме предупредени поне 2-3 дни по-рано, че Русия ще спира кранчето, казал Димитров на Шматко. Българският министър заяви още, че се водят разговори между експерти за сключването на нови договори за доставка без посредници. Поставен е бил и въпросът в бъдеще и Русия да носи отговорност при евентуално спиране на доставките.  

Карбовски заплашен с куршум от убиец, съобщава Дневен Труд.

Писмо със заплаха за живота на журналиста Мартин Карбовски беше получено вчера в редакцията на “Дарик” радио. “Искам да ви предупредя, че имам предложение за 50 хиляди лева да ви тегля куршума”, е написал авторът на заплахата, цитиран от радиото. В писмото мъжът, които се представя като Мартин Хубенов Петков, обяснява, че е платен убиец, който живее в България с фалшива самоличност и има оръжие. Заплахите към Карбовски завършват с думите: “Предупреждавам ви, не оставяйте нещата аз да ги решавам, защото тогава ще бъде лошо.” Писмото е написано на пишеща машина и дори има адрес на подателя - Домът за временно пребиваващи граждани в столичния квартал “Красна поляна”. Това е поредното налудничаво писмо, нищо сериозно, коментира пред “Труд” Карбовски. У нас не стават убийства заради изразена позиция, а и аз не съм провокирал никого, не дължа никому пари, добави журналистът. А що се отнася до сумата, тя е много завишена, смята Карбовски. Доколкото познавам този пазар, поръчковите убийства се движат най-често между 5000 и 15 000 евро (около 10 000 лв. и 30 000 лв. - б. р.), обясни той. Продуцентите на тв и радио водещия щели да предадат писмото на полицията. За последно името на журналиста нашумя около книгата с биографията на Лили Иванова, която той пише. Освен това Карбовски прави рубриките “Отечествен фронт” и “Емигранти” по Нова тв, работи във в. “Стандарт” и “Дарик” радио. 

А нова кола искате ли?, пита 24 часа.

Вносителите на нови автомобили, притиснати от финансовата криза, вече пращат персонални оферти за покупка на кола на платежоспособни клиенти. Търговците ухажват служители от банки и големи компании. Ниските цени важат за период до два месеца, като отстъпките на различните модели варират между 9 и 15%. Към тях допълнително се добавя още един процент бонус. Оказва се, че най-изгодно е да се купи нов автомобил сега. Продажбите на коли у нас паднаха почти два пъти, което пък задръсти паркингите на търговците. Така вносителите са принудени да правят 20 процента отстъпка от цената за возила на склад. Търговците са категорични, че промоциите ще продължат само докато бъдат изхарчени колите, които вече са в България, т.е. най-много до 2-3 месеца. Ще купувате нова кола? Сега е моментът Въпреки тежката финансова и икономическа криза или именно заради нея се оказва, че най-изгодно е да се купи нов автомобил сега. Продажбите на коли у нас паднаха почти два пъти, което пък задръсти паркингите на търговците. Така вносителите са принудени да предлагат стоката си без печалба или дори на загуба. Изгодните оферти масово са за возила на склад. Търговците предлагат колите на изплащане с фиксирано и много по-ниско оскъпяване напук на банките. Забелязва се и друга "европейска" тенденция. Лизингът все по-често и у нас е истински, с остатъчна стойност като на Запад. По този начин клиентът не плаща цялата цена на автомобила, а в края на периода на разсроченото внасяне на сумите, решава дали да доплати. Вносителите са категорични, че отстъпките и промоциите ще продължат, докато не бъдат изхарчени возилата, които вече са в България т.е. най-много до 2-3 месеца. 

Чистят София от сергиите, известява Стандарт.

Сергиите със зарзават и бельо стават табу в София. Гледката на мръсни тържища като Женския пазар, които събират джебчии и улични кучета, също отива в историята. Столицата ще си има пазарен ден, обяви главният архитект Петър Диков. Всеки петък например производителите ще докарват стоката на определен за целта площад. След като търговията свърши, теренът ще се чисти и пак ще става зона за паркиране, обясни Диков. На тези пазари няма да се допускат прекупвачи, допълни той. От улиците ще бъдат махнати и всички загрозяващи модерния вид на столицата хладилни витрини и битаци. Друга промяна предвижда да се въведе нощна смяна за паяците. Така те ще вдигат неправилно паркираните коли нонстоп. 

Наркомани харчат по 1,5 млн. лв. за хероин на ден, стряска Новинар.

Около 1,5 млн. лв. харчат пристрастените към хероин българи всеки ден, съобщи вчера д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на зависимости. Според неофициалната статистика у нас зависимите от хероин са 30 000 души. Те дават средно по 50 лева на ден, за да се сдобият с наркотика, обясни Канчелов. Ако пристрастеният не се добере до дрогата, започват нетърпими физически болки, както и огромно психическо напрежение. Затова тези хора са готови на всичко, за да се сдобият със спринцовката, смятат докторите. Според неофициалните данни около 1 млн. българи са пристрастени към наркотици, алкохол, цигари или хазарт. Приблизително 350 000 българи са зависими от чашката, а това нарежда страната ни сред първите пет държави по консумация на алкохол в Европа, след Русия, Ирландия, Италия и Франция, обясни Канчелов. Един от най-сериозните проблеми, свързани с лечението на любителите на питието е това, че те търсят специализирана помощ твърде късно. Причината за това е, че хората осъзнават, че има проблем едва когато той е доста трудно лечим, припомнят лекарите. Сходен е и проблемът при българите, зависими от хазартни игри. Най-често те не си дават сметка, че са станали зависими, докато не затънат в големи дългове, които не могат да изплатят. 

Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама