ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 24 март

0 4367 23.03.2009
Пресата на 24 март

Вестниците пишат за това имат ли политиците акъл; за нарастването с 60 на одобрените от Цветанов заменки; за немощта на плана “Станишев” според "Подкрепа"; за войната на вериги.


 

Едвин Сугарев: Време е политическите динозаври от началото на прехода да си отидат, цитира Новинар.

“Несъмнено ползата от обединението на СДС и ДСБ е най-вече за ДСБ, защото СДС имаше възможност да влезе самостоятелно в парламента. Но хората на Костов нямат тази възможност”, заявява в интервю за “Новинар” Едвин Сугарев. Според него, когато се говори за някакви евентуални ползи от тази коалиция, то първо трябва да си зададем въпроса - не са ли тези остатъци от някогашното СДС най-удобните за техните политически противници, не са ли те нещо като запушалка, която пречи да се появи някакъв нов и по-перспективен политически субект. Хората, които гледат отстрани това дясно обединение, трябва да имат предвид едно много важно обстоятелство – важно е не кой и с кого се обединява сега, а защо го прави и какво ще направи, след като влезе в парламента. На този въпрос десните партии трябва да дадат категоричен отговор. Така само те ще спечелят доверието на избирателите, категоричен е Едвин Сугарев.

Новото риалити "Имат ли политиците акъл?", коментира Новинар.

„Имат ли политиците акъл? Това ще бъде мотото на най-касовото риалити шоу у нас. Форматът ще проследи взаимоотношенията само между главни герои, съобщиха от организаторите. Участие вече са потвърдили столичният кмет Бойко Борисов и министър-председателят Сергей Станишев.” Точно такава дописка очаквах да прочета във вчерашната преса. И я търсих трескаво. Не по друга причина, а просто защото това не може да е истината. Не може да се случва. Единственото разумно обяснение за цирка, който от неделя вечер се разиграва ту пред Министерски съвет, ту пред групичка репортери, е или масова халюцинация, или мерзка подигравка на някой талантлив режисьор, който от месеци подло и потайно реализира най-касовия риалити формат у нас. Ако е второто – дано поне е с благотворителна цел. Защото иначе не виждам кои са тези политически пиар специалисти, които правят лидерите на двете най-големи политически партии у нас да изглеждат като недобре усвоили си номерата клоуни в треторазряден цирк. Ако някой има достатъчно рационален отговор на въпроса „защо докато Бойко Борисов подозира, че Станишев изпраща цигани да разхвърлят боклука по улиците на София, премиерът му пише писма като на бивша изгора и се сърди за „истерично поведение”, то нека изпрати предположението си на e-mail pop@armenia.com. Най-оригиналните предложения ще спечелят голяма морална награда, пък и ще знаят, че са взели участие в най-благородната благотворителна кауза – спасението на няколко милиона избиратели. 

Одобрените от Цветанов заменки изведнъж нараснаха с 60, изчислява Дневник.

 

За една седмица разрешените от земеделския министър Валери Цветанов замени на имоти от държавния поземлен фонд изведнъж се увеличиха от 120 на 180. След внезапните проверки на Държавната агенция "Национална сигурност", чиито агенти миналата седмица иззеха от агроминистерството и агенцията по горите преписки със заменки, за които има съмнение, че са разписвани след обявяването на мораториума върху тях, Цветанов разпореди на интернет страницата му www.mzh.government.bg да се качат всичките одобрени от него заповеди за периода април 2008 (откакто пое поста) - март 2009 г. Първоначалната информация от министерството беше, че от исканите 337 замени министърът е отхвърлил 217, като обещаха да пуснат имената на одобрените частни лица и фирми. Тази информация вчера беше изтрита от интернет страницата на ведомството и вместо очакваните 120 одобрени заповеди там бяха качени 180 сделки. От министерството обясниха появата на нови одобрени заменки с техническа грешка в предишните данни. От данните се вижда, че земеделски ниви са давани на арендатори, които се занимават със зърнопроизводство, винзаводи и др. Сред одобрените проекти са още "Белчин парк", дъщерната компания на "Главболгарстрой", която ще изгражда хотелски комплекс край Белчин баня. На последното изложение "България днес" през февруари в Москва "Главболгарстрой" са представили три проекта, единият от който за "Белчин парк". Представители на компанията не бяха намерени за повече информация. Сред одобрените замени са и тези на свързаната с "Винпром Пещера" компания "Омега агроинвест". "Елаците мед" също е заменяла терени, от компанията обясниха, че сделките вероятно са свързани с "техническите потребности за реализация на инвестиционните им проекти". 

В “Кремиковци” готвят пак протести от 1 април, известява Дневен Труд.

Работници от металургичния комбинат “Кремиковци” са готови да излязат на протести за пореден път след 1 април, съобщи председателят на синдикалната организация “Металурзи” към КТ Подкрепа Людмил Павлов. Синдикатите са получили официално писмо от синдика на комбината Цветан Банков, че ако до 25 април комбинатът остане без оператор, ще бъдат съкратени 1500 работници. Преговорите с бразилската CSN за Кремиковци обаче буксуват вече втора седмица. Причината е задълбочаващата се световна криза на пазара на метали и опасенията на компанията, че инвестицията крие прекалено големи рискове.

КТ Подкрепа: Планът “Станишев” е немощен, пише Дневен Труд.

Планът “Станишев” прави немощен опит да защити заетостта, се казва в официално становище на КТ Подкрепа, прието на конфедеративен съвет. Според кабинета безработицата нямало да надвиши 7- 8 процента за тази година, а това твърдение било опасно и невярно. От синдиката предвиждат бум на безработицата и още 50- 100 хиляди души без препитание само вследствие на агонизиращия металургичен комбинат Кремиковци и свързаните с него. Необмислено било и намалението до 0.1 процент на работодателската вноска, която гарантира вземанията на работниците при несъстоятелност. В програмата на Станишев нямало и дума за състоянието на доходите и 95 процента от семействата били обречени на фалит.

Трети опит на бизнеса да раздвижи правителството, установява Дневник.

Бизнесът не издържа повече да кредитира държавния бюджет чрез бавното възстановяване на ДДС и високата осигурителна тежест. Това послание ще отправят основните работодателски организации към премиера Сергей Станишев на третата им среща за последните пет месеца, всички посветени на мерките срещу икономическата криза. Според пресслужбата на правителството разговорът ще се състои в края на тази седмица. На него работодателите ще представят актуализираните си антикризисни предложения. Миналата седмица и финансовият министър Пламен Орешарски призна, че кризата в страната се развива по по- песимистичния сценарий и посочи като основен риск за бюджета свитата икономическа активност. Въпреки това той отново отхвърли идеята за по-бързо възстановяване на ДДС, което ще увеличи разполагаемите средства на бизнеса. Пред Ройтерс в понеделник премиерът Сергей Станишев остана оптимист, че икономиката все пак ще нарасне през тази година, макар и много по-малко от първоначалната прогноза от 4.7%.

Кризата изчисти спекулата от пазара на имоти, оповестява Пари.

Допреди година и половина над 60% от исканията за кредит у нас са били за покупка на второ жилище, разкриха банкери пред в. Пари. По думите им българите са купували жилища най-вече с цел спекулативна печалба от покачването на цената им. Главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев обясни, че исканията за ипотечни кредити за година са намалели близо 10 пъти.

Парите за здраве- в ръцете на болниците, научаваме от 24 часа.

Бюджетът на здравната каса теоретично е застрашен заради по-ниската събираемост на данък здраве, призна ръководството тези дни. Засега пряка опасност няма, но разходите зависят най-много от новите договорни партньори в болничната помощ и разходите за лекарства. Това каза Жени Начева, шеф на финансовата дирекция в Националната здравноосигурителна каса. Колко пари от вноски са събрани за първото тримесечие, ще стане ясно в края на март, добави тя. До момента се знае, че приходите са с около 100 млн. лв. по-малко от заложеното за първите месеци на годината. Тогава ще се разбере и колко и кои са новите договорни партньори на касата. От това зависи по кои пътеки ще има по-големи разходи спрямо миналогодишните.

Война на вериги, известява 24 часа.

Български производители готвят отпор на големите търговски вериги. Причината била непрекъснато и ултимативно притискане за нови отстъпки, което не само рефлектирало върху качеството, но можело да доведе и до фалити и загуба на работните места. Миналата седмица конфедерацията на работодателите и индустриалците в България натоварила зам- шефа на организацията Лукан Луканов да проведе среща с всички засегнати. На обсъждането били представени компании, които зареждат със стоки веригите- млекари, хлебари, производители на минерални води и безалкохолни напитки, козметика, промишлени стоки и др. Решено било да се внесе искане до икономическата и бюджетната комисия на парламента, до премиера, еврокомисар Меглена Кунева, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.  

18 000 - на намален работен ден, възвестява Дума.

 

Антикризисната мярка на правителството цели да запази квалифицираните кадри 18 086 работници в страната са подали декларации да минат на намалено работно време и да получават по 120 лв. заплата от държавата. Декларациите за компенсациите за непълно работно време по ПМС № 44 са подадени от общо 322-ма работодатели в бюрата по труда в страната към 18 март. Най-много заявления (5081) са постъпили в Регионалната служба по заетостта в Ловеч, а най-малко (295) - във Варна. Съветите за сътрудничество към бюрата по труда провеждат оценка на документите по заложените в постановлението критерии. В 3-дневен срок комисиите по заетост към областните администрации ще извършат окончателното класиране. След това директорите на бюрата ще уведомят одобрените работници за получаване на компенсациите. Парите се превеждат на дебитни карти на работниците за фактически отработено време. Компенсациите по 120 лв. са част от антикризисните мерки на правителството като подкрепа на работниците, чиито фирми са принудени да свият производството си. Целта е да се избегнат съкращения, да се запазят квалифицираните работници до стабилизирането на предприятието. В Националния план за действия по заетостта за тази мярка са предвидени над 6,7 млн. лв. за над 18 700 души.

Кабинетът ще подкрепи патриарх Максим, оповестява Дума.

Има само една българска православна църква и нейното ръководство е признато от всички православни църкви в света. Това заяви вчера след срещата си с българския партриарх Максим премиерът Сергей Станишев, който отиде на крака в сградата на Софийската митрополия да подкрепи единството на БПЦ. Ще направя всичко необходимо, за да защитим нашите аргументи. Поисках среща с Негово Светейшество патриарх Максим, за да можем да обсъдим решението на Европейския съд по правата на човека и действията на българската държава, допълни премиерът. Той обясни, че с голяма тревога възприема решението на Европейския съд, защото то е важно и трябвало да намерят всички начини да се защити авторитетът и единството на Българската православна църква. БПЦ е част от българската идентичност, подчерта Сергей Станишев. Като нация и като народ сме преживели тежки векове под чуждо владичество и сме се опазили като народ благодарение на православието, допълни министър-председателят. Той припомни разкола от 90-те години на ХХ век, когато имало изпитания пред нашата православна църква. Този разкол беше преодолян през есента на 1998 г., припомни премиерът. Той помолил патриарх Максим да го информира за срещата, която са провели с представители на всички православни църкви в света в София. Ще помоля госпожа Миглена Тачева, която ръководи комисията, създадена по моя заповед, да подготви доклад пред Министерския съвет, за да се вземе окончателна мярка по отношение решението на Европейския съд, който постанови възстановяване на правата на разколниците и предването на църкви и имоти в тяхно владение. В тази комисия са включени представители на всички институции от изпълнителната власт, уточни Станишев.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама