БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Само три на сто от кадрите в туризма остават тук

0 5637 25.06.2007
Само три на сто от кадрите в туризма остават тук

Едва три на сто от завършилите туризъм остават в България. Тенденцията бързо трябва да се преодолее, смятат от Българската асоциация на професионалните готвачи, които се събраха край Варна, за да обсъдят решаването на проблемите си в бранша.


Асоциацията им съществува от две години, в нея членуват над 150 души. Според президента й Андре Токев България има повод да се гордее с класните си специалисти, които за последната година и половина са донесли 12 медала от 4 международни кулинарни състезания, съобщи "Инвестор". Основният проблем в гилдията на готвачите е, че училищата, в които се подготвят кадрите за туризма, не са пряко свързани с бизнеса. От Асоциацията на българските професионални готвачи (БАПГ) искат учебните и производствени стажове да се извършват в действащи хотели и ресторанти, за да не остане обучението им само теоретично, какъвто е проблемът с образованието и в другите сфери в страната ни. Практиката показва че ако работодателите инвестират в кадрите си, това се отразява благотворно и на бизнеса. Според вицепрезидента на БАПГ Иван Манчев другият проблем, заради който има криза в намирането на изкусни кулинарни майстори, е заплащането им. То трябва да е адекватно, за да бъдат мотивирани подготвените от държавата специалисти да останат в страната, а не да търсят реализацията си другаде. За целта обаче е необходима и намесата на държавата, смята той, за да не губи тя квалифицираните си кадри. “Нещата трябва да бъдат решени, а не да се мисли само на парче, както е в този сезон – да се привлече готвач, да се “открадне” от конкуренцията. С нелоялност не може да се прави успешен бизнес”, добави още Манчев. В момента в България има около 30 училища, които подготвят кадри за хотелиерския бизнес. 14 хиляди души ги завършват годишно и почти всички тези кадри “изтичат” зад граница, търсейки по-добри условия за живот и работа. Ако държавата не се намеси, кризата ще се задълбочи, предупреждават готвачите, но вярват, че до 4-5 години ситуацията в сектора ще стане каквато е по света. "ФН"

 Deca1.jpg  снимка Вяра Йовева

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама