НОВИНИ


Депутатите приеха патента за такситата

0 4269 07.04.2016
Депутатите приеха патента за такситата

Депутатите приеха окончателно алтернативния данък за таксиметровите превози (т.нар патент). На второ четене долната граница на налога падна от 400 лв. на 300 лв., а горната се запази на 1000 лв. годишно. Общинските съвети по места ще определят точния размер до 31 октомври на предходната година.


Данъчно задължени лица с приетите промени са превозвачите, регистрирани от ДАИ, на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, или лицата, извършващи таксиметров превоз от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Правоотношенията между превозвач и водач ще трябва да са уредени в писмен договор.

 

Промените влизат в сила от 1 април 2017 г.

 

С поправки в закона за автомобилните превози регистрираният превозвач ще отговаря солидарно за вредите, причинени от шофьори, действащи от негово име, но за своя сметка, когато са покрити от "Гражданска отговорност" и "Злополука”. Тази разпоредба е в сила от 1 април.

 

Много таксиметрови фирми, особено извън София, са против връщането на патента. Според тях, това е в услуга на големите столични превозвачи, цитира bTV.

В същото време вносителите се аргументират с изключително ниската събираемост при сегашното положение, когато повечето таксита издават бележки от името на „кухи” фирми и почти не внасят данъци.

 

Първоначално имаше идея превозвачите да бъдат задължени да назначават шофьорите на трудов договор или самите водачи да регистрират транспортни фирми. След протести в столицата, този вариант отпадна.

Сега обаче не е изключено ново недоволство в София и страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама