НОВИНИ


Абрини оставил ДНК в апартамента на атентаторите от Брюксел

0 4493 09.04.2016
Абрини оставил ДНК в апартамента на атентаторите от Брюксел
Мохамед Абрини

Белгийската федерална прокуратура официално потвърди ареста на един от заподозрените в атентатите в Париж от 13 ноември - Мохамед Абрини. Той е бил задържан в Брюксел заедно с още четирима души в рамките на разследването на нападенията в Париж и Брюксел.


31-годишният белгиец от марокански произход Мохамед Абрини е бил арестуван вчера следобед в брюкселската общита Андерлехт с още двама души.

Освен връзката му със Салах Абдеслам, един от главните заподозрени в нападенията от 13 ноември в Париж, разследващите проверяват дали той е третият човек от бомбените атентати в летището на Брюксел "Завентем" на 22 март, т.нар. "мъж с шапката", който се вижда на наблюдателните камери на летището в Брюксел заедно с двете камикадзета.

 

Мохамед Абрини е оставил пръстови отпечатъци и ДНК на различни места, включително в апартамента в Скарбек, откъдето са тръгнали нападателитена 22 март.

 

Абрини е оставил следи и в автомобила Рено Клио, който е бил използван при нападенията в Париж. Заедно със Салах Абдеслам той е наел апартамент в Алфорвил, в околностите на Париж, където са се укривали парижките нападатели.

Белгийската полиция е задържала и други двама души, един от които, Осама К. (според ТАСС пълното име е Осама Крайем), може да е човекът, който е видян на наблюдателни камери заедно с камикадзето от нападението в метрото в Брюксел, извършено малко след атентатите на брюкселското летище. Другият задържан е представен като Ерве Б. М.

 

Осама К., по-известен с името Наим ел Хамед, е бил превозен в кола, наета от Салах Абдеслам на 3 октомври в германския град Улм.

 

Разследването се стреми да установи дали той е човекът, заснет в търговски център да купува саковете, в които са били пренесени бомбите за двойния самоубийствен атентат на летището в Брюксел.

 

"Разследването продължава много активно", заяви говорителят на белгийската прокуратура Тиери Вертс, който добави, че на този етап не може да даде повече подробности заради протичащото разследване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама