НОВИНИ


Илхан Андай: Докато е жив Ердоган, ще има ДОСТ

0 7593 12.04.2016
Илхан Андай: Докато е жив Ердоган, ще има ДОСТ
Илхан Андай

Между Ердоган и Доган има открит конфликт, появата на ДОСТ се дължи на този открит конфликт. Докато Ердоган и Доган са живи и здрави, ДПС и ДОСТ ще са в люта битка. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” журналистът Илхан Андай.


Според него, макар партията на Лютви Местан да е била моделирана като българска политическа сила, „след конференцията можем да кажем, че ДОСТ е сателит на партията на Ердоган у нас”.

Според него изказването на депутата от партията на някогашните „Сиви вълци” Семир Ялчън, че Турция е там, където се говори турски, не е изненада, защото лексиката на националистите е такава и не може да се промени – какъвто е и случаят с Волен Сидеров у нас. Журналистът посочи още, че откриването на форума с цитати от Корана е нормално, при положение, че ДОСТ се цели специално в избирателите от смесените региони.

По думите му хората от новата партия са подлагани на натиск и репресия. На учредителния конгрес присъства турският посланик Сюлейман Гьокче. Андай отбеляза обаче, че на този етап ръководството на партията няма диалог с регионите у нас и отправя посланията си единствено през Турция, а създаването на структури е предимно в ръцете на мюфтиите.

Изселническият вот пък не стига за минаване на 4-процентовата бариера и при избори днес въпросът е дали даже близкият до Местан Бахри Юмер няма да загуби битката за кметския си стол в Джебел.

„Ако тази седмица има избори, няма да остане. Ако е след 19 май, когато в Джебел се очаква отново да дойдат хора от Турция, когато се очакват силни послания, може би ще има нов разговор”, каза още журналистът. Според него съдбата на ДОСТ е зависима и от това с какво ръководство ще продължи ДПС и дали Лютви Местан няма да се кандидатира за президент.

„Докато е жив и здрав Ердоган, ДОСТ ще има в България. След като инкасират загубите, ще има нов лидер и (ДОСТ-б.р.) ще бъде възприеман като по-коректен партньор от останалите политически сили, като потенциален коалиционен партньор от останалите политически сили”, обясни Андай.

По думите му турският натиск върху водещи кадри на ДПС да „дезертират” продължава да е много силен, като в края на март трима депутати, двама кметове и един активист са чакали с часове на Капъкуле. Всички, освен народните избраници, са били принудени да попълват формуляри, каквито се дават на лица, които са потенциална заплаха за сигурността.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама