НОВИНИ


Проектът на стратегията за киберсигурността е готов

0 4153 12.04.2016
Проектът на стратегията за киберсигурността е готов

Проектът на Националната стратегия за киберсигурност до 2020 г. е готов. Той е предложен от Съвета по сигурността към правителството дни преди да се проведе Консултативен съвет за национална сигурност към президента, съобщи БНР.


Стратегията посочва, че основната заплаха пред България е повишаващата се дигитална зависимост, както и осигутяването на сигурност на пренесените в кибер пространството на държавните функции и основни дейности на обществото и бизнеса.

Документът предвижда Народното събрание да осигурява приемането на нормативните актове, свързани с киберсигурността. То ще осъществява и парламентарен контрол по състоянието й.

Президентът в качеството му на върховен главнокомандващ ще получава цялостна информация за състоянието и развитието на националната система за киберсигурност и устойчивост. При въвеждане на извънредно положение, военно положение или положение на война, ще ръководи дейностите по осигуряване на киберустойчивост на държавното и военното управление.

Правителството пък ще определя политиката по киберсигурност и развитието на киберустойчивост. Ще се създаде и Съвет за киберустойчивост към министъра на вътрешните работи. Непрекъснат мониторинг на киберкартината в държавата и осигуряване на координирана реакция ще бъде осъществяван в Националния ситуационен център. Специални екипи създадени от службите за сигурност пък ще разследват киберпрестъпления.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама