НОВИНИ


Бойко Борисов „оживя” във Фейсбук, сондажите в Черно море започват през май

1 5695 19.04.2016
Бойко Борисов „оживя” във Фейсбук, сондажите в Черно море започват през май
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук, като пусна кадри от кораба Noble Globetrotter II.


Той ще търси газови находища в дълбините на  Черно море.  Компания на министър-председателя му правиха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

 

Сондажният кораб, който ще прави проучвания за нефт и газ в Черно море, ще отплава до дни от Бургас към Варна. Проучванията ще започнат в началото на май, обяви управителят на фирмата, която ще изследва терена, Ксавие Фожрас.

 

На Бургаското пристанище беше официално представен проектът за проучване в блок "Хан Аспарух" край Варна и корабът Noble Globetrotter II, който ще извърши сондажите. 5-6 милиарда долара ще останат в страната ни и ще бъдат разпределени и за социални дейности, ако бъдат открити находища на нефт и газ, каза на официалната церемония премиерът Бойко Борисов.

 

Четири-пет месеца ще продължат проучванията, уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В официалната делегация бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на транспорта Ивайло Московски. Територията на Черно море е слабо проучена и рискът да не открием находища на нефт и газ е много голям, каза преди официалната церемония на представянето на проекта Ксавие Фожрас.

 

От 10 дълбоководни сондажа, направени до момента, само на две места в румънски води са открити находища, уточни той. В "Хан Аспарух" край Варна ще бъдат направени два сондажа. Специалният кораб за дълбоководни проучвания има техническите възможности да сондира до 3000 м воден стълб, той е дълъг 190 метра и разполага с писта за хеликоптери на борда си.

 

Ако бъдат открити въглеводороди, ще започнат изследвания на тяхното качество, които могат да продължат и 10 години, уточни управителят на фирмата "Тотал". До първия добив предстои много време, допълни той. В заключение уточни, че ако бъдат открити нефт и газ, това ще доведе до голяма независимост на българската енергийна система.

 

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза: Първоначалните геоложки проучвания във връзка с блок "Хан Аспарух" и във връзка с блок "Силистар" са много оптимистични. Когато бъде направен този първи сондаж, ще видим какви ще бъдат резултатите от него.

 

Резултатите от сондажа трябва да бъдат готови до четири месеца, в зависимост от метеорологичните условия, каза още Петкова. Българското правителство разчита, че залежите ще бъдат достатъчни, за да се намали съществено необходимостта от внос на природен газ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама