ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 30 март

1 3931 29.03.2009
Понеделнишката преса на 30 март

Вестниците пишат за това, че отвличат Киров от втори опит; за сриването на приходите и как банки консултират закъсали хотелиери.


 

Отвличат Киров от втори опит, информира Дневен Труд.

Двама маскирани мъже дебнели в двора на къщата на бизнесмена Киро Киров в четвъртък вечерта в Банкя. Съседи ги видели и повикали полиция. Бандитите избягали с джип БМВ. На следващата вечер шефът на холдинга “Киров” АД изчезнал без следа. Основната версия е, че бил похитен при втория опит на същата банда. За ченгетата остава необяснимо защо Киров не се е погрижил за своята охрана и в петък се е прибрал от работа без бодигард и служебен шофьор.

НДСВ: Защо МВР отглежда прасета?, пита Дневен Труд.


Реформата в МВР се провали и това е провал и на самия министър, и на правителството. Истинският изход е да се намери политическа воля да се съкратят поне 15 000 служители”, заяви в Шумен зам.-председателят на НДСВ Минчо Спасов.
За България 63 000 полицаи били прекалено много и ако реформата не се случела, МВР щяло да фалира, твърди Спасов.”Стоят автосервизите от соцвреме, вече ги няма старите лади, които да се ремонтират. Има помощни стопанства, в които се гледат прасета. Това ли е работата на МВР?”, попита още Спасов, който е и председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.

Бунт на нотариусите, оповестява Дневен Труд.

Сред нотариусите се надига съпротива заради включването им в мерките на кабинета срещу прането на пари. Повод е писмо на Валери Първанов, заместник главен прокурор, който е поискал от тях данни за всичките им сделки над 500 000 лв. за 2005-2008 г. Законът ни забранява без изрично прокурорско разпореждане да изнасяме професионални тайни, негодуват нотариусите. 380 души вече изпратиха справки, каза шефът на камарата Димитър Танев. Агенцията по вписванията отказа съдействие на прокуратурата – по закон не регистрирала цени на сделките.

Приходите се сриват, НАП търси поне 600 млн. лева, оповестява 24 часа.

Масираните данъчни хайки , включително и прибирането на оборота от касите, през последните 10 дни са заради тревожен спад в приходите в хазната. През февруари събираемоста паднала с 5% , а през януари с 2 на сто. Официално НАП още не е отчела първото тримесечие. Според запознати само от “улични” проверки се чакат 80 млн. лв. От ревизии очакваните постъпления били 500 млн. лв. Всеки офис на НАП спешно вадел имената на длъжници с над 5 000 лв. За тях се издавали заповеди за целеви проверки. Отделно вървели такива за административни нарушения, от които да се събират глоби. Масираното притискане започнало да дава резултати. 1 млн. лв. привел длъжник от Бургас, след като инспектори бръкнали във фирмения му сейф. Неофициално се твърди, че става въпрос за строителна компания с бизнес по цялото Черноморие.

 

Незаети места при 800 лева заплата, известява Дума.

Въпреки опасенията за криза на пазара на труда през януари са обявени 6889 свободни работни места, през февруари - 8098, през март се очаква да са отново над 8 хил., като има доста незаети позиции със заплати над 800 лв. Това стана ясно вчера на среща с журналисти при социалната министърка Емилия Масларова. Очакваната за март безработица е под 7% - по-ниска от европейската, каза министър Масларова. По програмата за намалено работно време към момента са получени 322 молби от работодатели за 18 086 работници. До края на март ще се извършат оценките на получените молби, подадени във връзка с възможността, давана от социалното министерство за компенсиране на работници, принудени да преминат на намалено работно време. Министър Масларова отчете, че 75% от средствата по Националния план за заетост са договорирани и сега усилията трябва да бъдат концентрирани към максимално усвояване на средствата по програма “Развитие на човешките ресурси”. Зам.-министърът Димитър Димитров посочи, че няма индикации за масово завръщане на българите, работили в чужбина. И допълни, че няма да бъдат използвани възможностите за браншови квоти за внос на работна ръка.

Не щем виетнамци – криза е, заключава 24 часа.

 Заради кризата затягаме режима на чужденците от трети страни, обяви социалният заместник- министър Димитър Димитров.Годишна браншова квота за чужди работници нямало да бъде определена. Миналата година правителството прие социална миграционна стратегия, за да реши проблема с недостига на кадри чрез внос. Идеята бе според нуждите на работодателите кабинетът да решава периодично за колко външни работници ще отворим врати. Бизнесът си направи контакти с Виетнам, с Филипините, откъдето периодично идват заварчици, строители, детегледачки. Миналата година у нас са дошли 1500 души.

Бизнесът и кабинетът - пак спор за осигуровките, пише Дневник.

Икономическата криза изостри дебата за осигурителната тежест. Това ще е един от спорните въпроси пред антикризисния съвет към премиера. Намаляването на осигуровките е най-ефикасната антикризисна мярка, смятат предприемачите. Управляващите обаче настояват, че не това е решението. „Нивото на вноските у нас е 32.3%, докато в ЕС е средно 40.5%“, заяви социалният министър Емилия Масларова. „Нека не търсим тук резерви за решаване на икономически проблеми и политически заигравания“, каза тя. Подобни действия щели да дестабилизират пенсионната система. Мениджъри от най-засегнатите отрасли - туризма, шивашката и хранителната промишленост, се опасяват, че високите вноски ще доведат до съкращения и че по-малките ще търсят оцеляване в сивия сектор. Според Масларова главното за кабинета е да не се до-пусне масова безработица.

Депозитните лихви слизат от Еверест, информира Пари.

Лихвената война е на път да приключи. Процентите по влоговете достигнаха своя максимум през януари 2009 г., когато по среден годишен депозит в левове се получаваше 9.28%. Оттогава лихвите плавно започнаха да поемат надолу.
Само за последния месец средните лихви в националната ни валута са спаднали с близо 12.2%, а тези в евро - почти 10%. Така към края на февруари банките у нас са плащали по депозитите средно 5.79% в левове и 4.62% в евро годишно. Най-голям спад през февруари бележат тримесечните депозити в местна валута, които са спаднали с почти 26%, и шестмесечните в евро - 42%.

Банки консултират закъсали хотелиери, научаваме от Пари. 

В условията на криза хотелите ще имат все по-големи трудности с изплащането на кредитите и някои от тях ще фалират. Това коментира Андре Гриби, управляващ партньор в австрийската компания, която предоставя консултантски услуги в сферата на туризма. Той каза, че има информация за два конкретни обекта във Варна. Пред проблеми ще бъдат изправени основно проекти, които са започнати през последните 2-3 години с банкови заеми, каза Гриби. Заради задлъжнялостта на хотелиерите някои банки вече наемат консултанти, които разбират от туристически бизнес. 

Търговци свалят цените на вносните мебели, установява Новинар.

Цените на мебелите в големите вериги магазини паднаха с над 40 процента. Причината за това е намаленото търсене на обзавеждане, обясниха столични търговци. По думите им хората са притеснени от кризата и не планират инвестиции в мебели.Новодомците отлагат обзавеждането за следващите месеци, а останалите потребители не планират смяна на старите мебели през пролетта. Предлагайки примамливи отстъпки и промоции, търговците се опитват да накарат клиентите да купят поне една маса или секция, коментират продавачи.


Още 2 месеца купуваме евтини нови коли, предупреждава Монитор.

 

Големите намаления на новите автомобили ще продължат още 2-3 месеца, докато складовите наличности се изчерпат. Около това мнение се обединиха повечето вносители на нови коли у нас. Вносителите са категорични, че за последните 10 години не е имало по-подходящ момент за покупка на автомобил от днес. Когато наличностите се изчерпят, а доставките и производството влязат в нормален ритъм, няма да има толкова големи отстъпки. За първите два месеца на тази година продажбите на нови леки автомобили у нас са намалели с близо 50% спрямо същия период на 2008 г. През януари за целия пазар спадът е бил 45%, а през февруари са купени с 51% по-малко нови автомобили на годишна база. Според експерти от бранша, докато финансовата криза продължава, продажбите на нови автомобили ще намаляват. Причина за това е, че клиентите трудно намират финансиране. За да привлекат купувачи, вносителите на автомобили се надпреварват с много изгодни оферти, валидни за коли на склад. Голяма част от автомобилните дилъри у нас все още продават от големите складови наличности на европейските производители, натрупани в Европа още от края на 2008 г. Причината е, че миналата година заявките са правени на база продажбите през 2007 г., когато пазарът е отчитал ръст.

 

Младежи сами започнаха да запушват уличните дупки, описва Дума.

 

Една от няколкото дупки със стърчаща арматура на надлеза на бул."Витоша" над бул. "България", точно до НДК, бе запушена вчера от столичани. Акцията бе организирана от сайта dupka.net и Дискусионния клуб за социална местна политика. Запушването на дупката бе организирано, защото с размера си тя представлява опасност за всички шофьори, обясниха организаторите. Дупка.нет е първият интерактивен сайт, картографиращ дупките по улиците на София, обясни председателят на Младежка интернет медия, която разработва самия сайт, Цветан Фиков. Към действията по запушването на дупката бе проявен засилен интерес и от страна на органите на реда, но и недоразумението бързо бе поправено.
Няколко години след като кметът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща да се справи с дупките в София и показно запълни една от тях в нощта на изборите, дупките на това място, а и в целия град, многократно са се увеличили, коментира за ДУМА председателят на Клуба за социална местна политика Николай Белалов. Изявата е свързана с предстоящия празник на кмета на Столична община - 1 април, Ден на лъжата, добави той. Според него, ако за всяка лъжа, изречена в последните години, носът на кмета е растял със сантиметър, той вероятно вече нямало да може да се движи между сградите в столицата и дори в Банкя. На въпроса за очакваните резултати от идеята Белалов заяви, че не очаква Бойко Борисов да се стресне. Пак ще каже, че за тези дупки отговаря Станишев, Пол Расмусен, НАТО, папата и във всички случаи ще намери някой друг виновен, пошегува се той.

 

Студентските кредити отшумяха, разочарова Дневник.

 

И тази година студентите ще се разминат с обещаните им от правителството кредити. Причината е спор между институциите, въпреки че законът за студентското кредитиране вече е в сила. От Министерството на образованието и науката заявиха, че очакват предложение от Българската банка за развитие как да се отпускат заемите. "Ако от финансовата институция не предложат такова, министерството ще се опита да създаде държавен фонд. Това обаче не е модерното решение", каза Димитър Танев, главен секретар на МОН. От държавната банка отговориха, че министерството трябва да сключи типов договор с търговските банки, за да може да тръгне системата. Още през януари Асоциацията на банките в България предупреди, че ведомството се бави с подписването на документа. От МОН посочват два спорни момента. На първо място е лихвата, която преди финансовата криза е била смятана според основния лихвен процент плюс два пункта. Това обаче сега е много малко, а законът за студентското кредитиране не дава възможност за увеличение, но банките се опитват да увеличат печалбата си чрез премията за добро изпълнение, каза Танев.

 

Яне Янев прави нова парламентарна група с депутати на СДС, съобщава Новинар.

 

Партия „Ред, законност и справедливост” започва преговори за създаване на парламентарна група в настоящия парламент, обяви вчера лидерът на партията Яне Янев. Преговорите ще започнат първо с ОДС, откъдето Янев очаква да привлече недоволните от коалицията СДС-ДСБ. Въпреки това Янев бе категоричен, че няма намерение да разцепва партии. По думите му към новата парламентарна група може да се присъедини всеки, който изповядва консервативните ценности и тези на РЗС. По неофициална информация обаче в новата група са поканени двама от депутатите на Стефан Софиянски - Румен Ангелов и Борислав Българинов. Такава покана има отправена и към Марио Тагарински, Димитър Димитров, Димитър Йорданов и Иван Колчаков – всички от СДС. Румен Ангелов обаче отказа да коментира този въпрос. Иван Колчаков също не поясни дали би се присъединил към РЗС. „Не е тайна, че аз съм скептично настроен за бъдещето на старата десница под визията на Иван Костов. За мен тази перспектива е изчерпана”, каза Колчаков. РЗС ще се яви самостоятелно на изборите за Европарламент. Така партията поне засега отказва да влезе в дясната коалиция между СДС и ДСБ. Вчера Янев съобщи, че неговата партия е една от съучредителките на Съюза на европейските консерватори-реформисти, създаден на среща на консервативните партии в Прага този уикенд.

 

Румен Петков: И ГЕРБ ще ни облъчва с национализъм, цитира Монитор.

Част от предизборните послания на политическите сили ще бъдат грубо националистически. Това прогнозира соцдепутатът и бивш вътрешен министър Румен Петков в Кърджали. В отговор на въпрос на „Монитор" той подчерта, че на този вид агитация ще заложи не само „Атака" и нейният лидер Волен Сидеров, но и ГЕРБ. „В поведението на ГЕРБ също има определени такива нюанси, които са грубо показвани, и не можем да се правим, че не ги забелязваме. Но грубият национализъм ще доведе до никому ненужна и дълбоко вредна ескалация на напрежението, а това е опасно за цялата нация", подчерта Петков. „Ние излизаме да лъжем, пък където хване дикиш, хване..." Така според него е конструирана цялата кампания на партията на Борисов. "Ако въведем мажоритарния, пропорционалния и преференциалния елемент, тези 3 типа гласуване ще затруднят българските граждани, без да подценявам тяхната интелигентност и независимо от етническата им принадлежност", категоричен бе по отношение на промените в изборното законодателство Петков. Междувременно вчера стана ясно, че от БСП отново ще поискат касиране на кметския вот в плевенското село Брест. Ден преди това победител от балотажа излезе кандидатът на ГЕРБ Цецо Луканов. Срещу него бяха подадени сигнали, че преди първия тур е присъствал на раздаване на пари в местния цех за обувки. В момента тече проверка по случая.
Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама