НОВИНИ


Фермерски блокади заради зараза по животните

0 4593 20.04.2016
Фермерски блокади заради зараза по животните

Протести и блокади, заради бързо разпространяваща се зараза по животните. Близо 550 крави, вече са умъртвени, заради опасно заболяване в областите Хасково и Стара 3агора, а огнищата растат, известява НТВ.


Заразният нодуларен дерматит е вид шарка по едрите преживни животни. Той не е опасен за хората, но при болно животно се избиват всички останали във фермата. Именно загубата на животните изведе фермерите на главния път за Турция днес.

 

Вече седмица животновъдите в Хасковско и съседните области не могат да спят. Кравите от 13 ферми са умъртвени от агенцията по храните, а всеки ден има нови огнища.


Животновъдите настояват умъртвяването да спре, да започне ваксинация, а земеделският министър и директорът на агенцията по храните да подадат оставки. Вместо да чакат заболяването да се пренесе от Гърция и Турция у нас, според животновъдите е трябвало да започне ваксиниране.


След среща в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата отпуска 15 милиона лева за пръскане срещу насекоми, пренасящи заразата и за ваксини. „Директивата е такава, че се унищожават и болните, и здравите. Създаваме организация до седмица всичко да е напръскано, дано не мине в Северна България”, обяви министър-председателят Бойко Борисов.


Животновъдите настояват за компенсации на пазарни цени и изчисляват, че една крава струва минимум 2000 лева. След констатиране на огнища, умъртвяване на животните и дезинфекция празните ферми остават под карантина минимум 7 месеца и едва след това могат отново да заработят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама