ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 31 март

0 4730 30.03.2009
Пресата на 31 март

Вестниците пишат за "умората от помагане" на България; за похищаването на десетки хора, без МВР да разбере; за това, че Яне Янев събра десет за нова група.


 

Специално писмо на Барозу до премиера Станишев: В ЕС вече има "умора от помагане" на България, цитира Дневник.

 

Европейската комисия категорично отхвърли искането на премиера Сергей Станишев за вкарване на еврочиновници в българската администрация. В специално писмо до него, изпратено в понеделник, с което "Дневник" разполага, председателят на комисията Жозе Мануел Барозу посочва, че исканите "нови институционални механизми" са неподходящи за страна - членка на Европейския съюз. Според Барозу сред останалите страни в съюза вече се наблюдава "умора от помагане" (assistance fatigue) на България и правителството първо трябва да покаже "конкретни и видими резултати", за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства. Председателят на Еврокомисията изразява готовността на Брюксел да продължи да помага на страната, но смята, че за това не са нужни нови структури, каквито премиерът поиска преди месец. Вместо това Барозу предлага да се подсили настоящото техническо наблюдение и сътрудничество с "по-подробен политически диалог и поставяне на цели, обвързани с резултатите", в рамките на мониторинговия механизъм, съпътстващ България от началото на членството й. И изрично посочва, че това е и позицията на останалите страни членки. От кабинета на Станишев коментираха пред "Дневник", че не се отказват от идеята за назначаване на чужди експерти в "проблемните" административни звена и че тя е била радушно приета от страните членки и от ЕК. 
Искането за пряко участие на евроексперти в управлението на България, предложено от т.нар. европейски съвет на Станишев, предизвика негативни реакции в Брюксел, а сп. "Икономист" го определи като "нов колониализъм". Изданието цитира и европейски дипломати, според които това е предизборен трик на българското правителство.

 

Обама: България е за пример, цитира Монитор.

 

Успехът на България е ярък пример, който другите да следват. Това пише президентът на САЩ Барак Обама в поздравително писмо до премиера Сергей Станишев. В него той поднася най-искрените си поздравления към хората в България по повод петата годишнина от приемането на страната ни в НАТО. Обама подчертава, че САЩ са горди да застанат рамо до рамо с България като съюзници и приятели. Сега, когато празнуваме разширяването на НАТО, ние отдаваме дължимото на смелото лидерство на най-новите членки на Алианса. Участието ви в операциите на НАТО и обвързаността ви с ценностите, които определят нашия Алианс, са завет за неговата продължаваща трансформация, пише още Обама. Според него, вратата на НАТО трябва да остане отворена за тези, които искат да се присъединят към Алианса тепърва. Писмото е подписано с „Искрено Ваш: Барак Обама". Вчера стана ясно, че Станишев ще се срещне с Обама на 5 април заедно с лидерите на страните членки на ЕС в Прага. Разговорът ще е в контекста на световната икономическа и финансова криза.

 

Бизнесът: Държавата да спре неефективните си разходи, апелира Дневник.

 

Държавата трябва да затегне коланите и да спре с неефективните разходи в бюджетната сфера в условията на икономическа криза, призоваха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Буферът от 10%, който е заложен в разходната част на бюджета, вече изглежда недостатъчен за компенсиране на спада на данъчните приходи и трябва да нарасне, заяви председателят на работодателската организация Иво Прокопиев (съиздател на в. "Дневник"). Според него, ако разходите не се свият, е възможно дори да се стигне до разговор за повишение на данъците, което ще доведе до загуба на важно конкурентно предимство за България. Като антикризисни мерки с непосредствен ефект за бизнеса КРИБ предложи понижаването на осигурителната тежест с 5 процентни пункта и бързото възстановяване на ДДС кредит за фирмите. Невъзстановеният данъчен кредит от 560 млн. лв. (или близо два пъти повече, отколкото преди година) е безлихвено кредитиране на държавата от бизнеса, което е несправедливо, добави Прокопиев. От КРИБ възнамеряват да предложат за подписване на всички политическите сили и специален документ, съдържащ антикризисни политики, чиято необходимост се признава. Той трябва да играе ролята на пакт за стабилност, който да се изпълнява независимо от изхода на парламентарните избори. В него работодателската организация ще предложи да се постави минимално допустим размер на валутните резерви и на фискалния резерв, под който да не се пада. Това ще е гаранция за запазване на валутния борд и курса лев/евро до присъединяването към механизма ERM 2 и след това към еврозоната.

 

Похищават десетки хора, без МВР да разбере, установява Новинар.

 

Информацията за много голям процент от отвличанията в България изобщо не стига до медиите и полицията, защото близките на похитените предпочитат тихомълком да платят откупа и се плашат, че униформените също са замесени в схемата, каза вчера пред „Новинар” частният детектив Марин Маринов. Според него липсата на компетентност у органите на реда и алчността провалят някои от спецакциите при знакови отвличания, като това на семейство Бончеви. Хората често се обръщат за помощ към частни фирми и предпочитат да платят на тях, вместо да се занимават с полицията, обясни Маринов. Много от отвличанията се извършват изключително професионално от добре обучени хора и мога да си заложа главата, че в тях взимат участие бивши полицаи, добави той. Помолен да даде съвет какво да правят близките в подобни случаи, Маринов заяви, че не може да ги посъветва да се свържат с полицията. Според него няма нищо по-травматизиращо за бизнеса на един човек от наказателна акция срещу него, както и нищо по-доходоносно за похитителите. Тези акции няма да спрат скоро, докато виновните остават безнаказани, предвиди Маринов. Според статистиката, която се води от вътрешното министерство, 384 са хората в неизвестност в България към момента. Повечето са напуснали дома си и притеснените им близки са подали сигнал за изчезването им. Същевременно за последните 50 години безследно изчезналите са 904. В това число се включват и хора, които са се удавили, но трупът им не е изплувал от водата, обясниха от МВР.


Разгадаха видеоклипа по случая “Белнейски”, разкрива Дневен Труд.

 

Разгадаха видеоклипа по случая “Белнейски”Въпросът с мистериозния видеозапис по случая “Белнейски” вчера бе окончателно изяснен в Националната следствена служба. Седмици наред в медиите се тиражираха информации за любителска лента, на която се виждало как два дни преди убийството на двете сестри те са били в курорта “Свети Константин” в компанията на ски учител. Според адвокат Марин Марковски преди време въпросният запис необяснимо изчезнал от полицията. Именитият юрист дори изтъкна, че материалът ще окаже важно значение при установяването на факти и обстоятелства, свързани със смъртта на Белнейски. Майката на момичетата Фани Белнейска каза пред “Труд”, че дъщерите й нямали ски екипи, с каквито били облечени девойките от видеото. “Гледах снимка от клипа в жълт вестник, но тя беше много замръчкана и неясна”, обясни почернената родителка. “Видеоклипът никога не е изчезвал. Той е бил заснет през 2006 г. Двете момичета, който участват в него, са били намерени, а по-късно от тях са били снети обяснения. Категорично е доказано, че те не са сестри Белнейски”, заяви вчера пред “Труд” водещият разследването Веселин Мартински. Вчера следователят повикал на разговор зам.-кмета на Пещера Атанас Стоилов, за когото адвокат Марковски твърдеше, че е получил видеоклипа от бизнесмен. “Поканих Стоилов във връзка с интервю, което е дал в “Уикенд”, разкри Мартински. Преди около месец Стоилов разказал пред жълтия вестник подробности около загадъчната смърт на двете сестри, които се сторили “смущаващи” на следовател Мартински. “Пред мен Атанас Стоилов категорично отрече да е казал голяма част от публикуваната в “Уикенд” информация”, разказа Мартински. Според него е нечовешко някой да си прави имидж на гърба на убитите момичета. Следовател Мартински обаче не пожела да се ангажира с прогноза кога разследването ще приключи.

 

БСП има личности, а ГЕРБ – само Бойко, казва в интервя за 24 часа евродепутатът от БСП Илияна Йотова.

 

Eдин политически дебат пред национална медия винаги е и спектакъл, в който всеки има своята роля. Събрали сме се на дебат между политически партии, а не на семинар между кръжоци. Екипът ни изненада мнозина. До последо премиерът държеше няколко отбора в джоба си и всички бяхме в готовност. Бяхме добре подготвени, но не сме се уговаряли кой какво ще каже. Вероятно затова се получи добрата спойка помежду ни. Непознати хора ме спираха по улиците да ме поздравят след дебата. Може би тонът е бил малко по-остър, но защо когато се казват истини за ГЕРБ се смята за агресия, а когато с много по-драстичен тон през цялото време се напада БСП, се смята за нормално. Освен това никой от нашия отбор не си позволи след дебата да коментира по махленски опонентите, както направиха те, за да замажат гафа с експерта си по данъците, добавя Йотова.

 

Яне Янев събра десет за нова група, известява Монитор.

 

Лидерът на РЗС Яне Янев вече е събрал необходимите 10 депутати за създаването на парламентарна група. По непотвърдена информация се очаква тримата избраници от ССД Стефан Софиянски, Борислав Българинов и Румен Ангелов да напуснат ОДС и да отидат при Янев. Те се отказаха от коалиция със СДС и ДСБ. Очаква се в групата на РЗС да влязат и синият Иван Колчаков и земеделецът Георги Пинчев. Вероятно към новия парламентарен субект ще се присъединят и някои от бившите депутати от ДСБ. Междувременно от синята коалиция са предложили на Янев да подпише с тях пакт за ненападение по време на кампанията. Решението за това обаче все още не е взето. За 3 април е насрочен Национален съвет на СДС. Очаква се на него да се обсъди предложението 50% от субсидията за партията да отива в структурите. Тогава ще бъде повдигнат и въпросът за исканата оставка на председателя на щаба Найден Зеленогорски.

 

Евролибералите: Доган и Симеон заедно и в следващия кабинет, разчита посланието Атака.

ДПС и НДСВ работят добре заедно и се надявам да ги видя в коалиция в следващото българско правителство.
Това заяви Греъм Уотсън, лидер на либералите в Европа. Той е на посещение у нас по покана на младежкото ДПС. По думите му, ДПС било партия, която имала огромен принос към управлението на страната. Уотсън коментира още, че след предстоящите избори за европарламент и Народно събрание тя щяла да стане още по-силна. Запитан дали предполага евентуална предизборна коалиция между ДПС и НДСВ лидерът на либералите в Европа каза още, че в политиката не винаги едно и едно прави две.

 

Без проверка за принадлежност към ДС преди вота, научаваме от Дума.

 

Отпадане на проверката за принадлежност на кандидатите за членове на Европейския парламент към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия. Това гласуваха вчера на своето заседание членовете на временната комисия за промени в изборното законодателство. Преди месец предесдателят на комисията за досиетата Евтим Костадинов обясни, че около 5 хиляди са хората, които в момента се проверяват преди вота по партийна линия за принадлежност към бившите спецслужби. 25 да бъдат членовете в районните избирателни комисии, предложи Мая Манолова от Коалиция за България. Идеята беше подкрепена от колегите й, а Лютви Местан от ДПС изрази политическото съгласие на партията по въпроса. Според него не става въпрос за разточителство при увеличаване броя на членовете на РИК. Този брой цели да се запази съотношението между политическите партии, иначе съотношението в РИК спрямо ЦИК ставало невъзможно.
По думите на Елиана Масева от ДСБ, вместо да нараства броят на членовете на РИК, е по-добре да бъдат увеличени самите комисии. Според нея досега старият механизъм е работил добре. Мая Манолова обясни, че така се прави компромис, за да се даде възможност на десните партии да наблюдават изборите за Европарламента, на което те реално нямат право, тъй като нямат представителство там.

 

Държавата да заплаща половината от почивката на служителите си в курортите у нас, прокламира Новинар.

 

Така чиновниците ще бъдат стимулирани да почиват в България. Това предложиха вчера от туристическия бранш на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по туризма. Предстои то да бъде внесено в Министерския съвет. На всеки четиридневен престой чиновниците ще получават по една нощувка бонус от хотелиерите, а ако ваканцията им продължава седем дни, те ще получат две безплатни нощувки допълнително. Ангажиментът на държавата в случая е да осигури 50 процента от цената на тези четири дни или съответно на седемте, обясни председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова. Така например, ако чиновник от някое министерство реши да почива 4 дни в четиризвезден хотел в курорта Слънчев бряг и цената на пакета е 450 лв., ведомството поема половината от сумата – т.е. 225 лв., като служителят получава и пета нощувка, която е бонус от хотелиера. Заплащането на половината от почивката на държавната администрация може да се финансира от фондовете в институциите, в които се пазят 3 процента от бюджета за заплати на служителите си, обясни вицепремиерът и председател на консултативната комисия Ивайло Калфин. Средствата от тях служат обикновено и за разходи за облекла, храна, почивки на администрацията.

 

Волен Сидеров: Съд за министрите, подписали за БТК и енергото, цитира Атака.

Политиците и оценителите, участвали и подписали сделките за приватизацията на БТК и електроразпределителните дружества да бъдат съдени, заради загубите който са нанесли на държавата. Това поиска лидерът на АТАКА Волен Сидеров, който вчера внесе сигнал за грабителските сделки в ДАНС. Основният виновник за престъпната продажба на БТК е министър Николай Василев, обяви Сидеров. Според него министърът от НДСВ трябва да бъде разследван и съден, защото Наказателният кодекс позволява това. Затова националистите настояват ДАНС да даде информация кои са основните лица от страна на правителството и от Агенцията по приватизация, които са водили приватизационния процес. Сигналът на АТАКА предизвикал паника в Агенцията по приватизация. Щом научили за сигнала в агенцията привикали служителите си и им заповядали да не дават информация за договорите, обяви Сидеров. Затова в писмо до директора на ДАНС Петко Сертов лидерът на АТАКА настоява още да бъде разследвано какви са активите на БТК и на електроразпределителните дружества при обявяването им за приватизация и какво е съотношението между тези активи и цената на продажбата. Освен това от АТАКА попитаха и кои са фирмите - оценителки на тези активи, били ли са извършени при оценяването нарушения и ако има такива, защо са допуснати. БТК беше продадена за 230 млн. евро на "Вива Венчърс" през 2004 г. Малко по-късно миноритарният пакет акции на телекома е продаден за 300 млн. евро. През 2007 г. "Вива Венчърс" препродаде своя дял за над 1,3 млрд. евро. Това е пълен абсурд и говори за една престъпна сделка, категоричен беше лидерът на АТАКА. Независими оценки, направени при приватизацията на телекома обаче показват, че активите на дружеството са били занижени с милиони левове, посочи Сидеров. Според него на тези оценители също трябва да бъде потърсена съдебна отговорност, защото са ощетили държавата с милиони евро. В момента не е ясно кой е собственик на БТК, след като американската AIG фалира и реално е национализирана, посочи Волен Сидеров. Според него това означава, че телекомът ни е държавна американска собственост.


Парното надолу от 1-ви април, нагоре от 1 юли, пише Дневен Труд.


С 7.79% пада цената на парното от 1-ви април в Пловдив, съобщиха вчера от ДКЕВР. Регулаторът е свалил цената на природния газ с 11.18% и оттам е дошло намалението на тарифата за топлото. Така от 1-ви пловдивчани ще плащат по 97.50 лв./МВтч с ДДС. Но това ще продължи само 3 месеца, тъй като от 1 юли според ЕВН цената трябва да се повиши отново. Ръководството на топлофикация "Пловдив" е изготвило предложение за новата цена, което ще бъде изпратено за одобрение до ДКЕВР. Според него парното трябва да поскъпне от 1 юли със 7.8%, толкова, колкото е поевтиняването му от април.
Аргументът на ръководството на топлофикацията е, че точно такъв е процентът на инфлацията за 2008 г. Дружеството предлага с този процент да се увеличи и цената на тока, произвеждан в когенерационните съоръжения, както и на парата. Според ЕВН калкулацията е изработена на базата на очакваната цена на природния газ, представена от ДКЕВР по време на общественото обсъждане на 24 март. Топлофикацията е изплатила изцяло задълженията си към "Булгаргаз", съобщиха още от дружеството. Това е станало възможно благодарение на изтегления от дружеството заем и на повишената събираемост на сметките. През последните 15 месеца тя се е увеличила с около 10%, уточняват от дружеството. И напомнят, че се дават 30 лв. бонус на всеки абонат, който плати всичките си сметки до 31 май.

 

Успехи в лечението на онкоболестите, ликува Дума.

Все повече болни от рак в Европа са успели да се излекуват от опасната болест. Продължителността на живота на излекувалите се пациенти не е намаляла, съобщава “Дойче Веле”. В Европа расте делът на пациентите, които напълно са се излекували от рак, показват данните от статистиката, събрана и анализирана от Европейската онкологична организация. Според тях през последното десетилетие на ХХ век най-забележимо са се увеличили шансовете за оздравяване на болните от рак на белите дробове (излекувалите се се увеличили от 6 на 8%), на стомаха (от 15 на 18%) и на дебелото черво (от 42 на 49%). Най-важното е, че очакваната продължителност на живота при излекувалите се пациенти е същата, както и при останалата част от населението. Учените са отбелязват големи различия в страните - най-лошо е било положението в Полша: делът на излекувалите се е бил 21% при мъжете и 38% при жените. Водещи в Европа по дял на излекувалите се мъже е Исландия (47%), а на жени - Франция и Финландия (59%). У нас 15 нови лекарства срещу рак ще се плащат от държавата.

 

Изтича срокът на златните наследници, обявява 24 часа.

 

Днес изтича срокът, в който мераклии за неполучени американски застраховки, сключени преди 1915 г., могат да предявят претенции. В края на септември м.г. гръмна новината, че Американската застрахователна компания "Ню Йорк Лайф" издирва потомците на 1031 души,които да си поделят 15 милиарда долара. Между тях има 6-има българи. Първоначалният срок наследниците да потърсят щатските милиони бе до края на февруари, но компанията удължи с месец приема на документи.
"Искаме да приключим случая. Установихме, че има гръцки, български, румънски, френски граждани, които не са си получили обезщетенията", казва Джон Брайн, отговорник по програмата за изплащане на парите. Наследниците, които могат да докажат роднинската си връзка, имат възможност да подадат специална молба за претендиране на обезщетение до Съвета за разглеждане на претенциите по направените застраховки живот с пощенски щемпел или дата на изпращане на имейл, не по-късно от 31 март 2009 г. и да заявят полагащото им се от сумата, определено от американското дружество.
Компанията New York Life Insurance Co. започва своята дейност в османската империя през 1882 г. Поради смутните времена, предизвикали избухването на Първата Световна война, дружеството, което продължава дейността си и има седалище в Ню Йорк, напуска Европа и османската империя през 1914 г. С извършения геноцид над арменците, малоазитската катастрофа и други факти от смутния период от 1915 до 1923 г. хиляди арменци и гърци, застраховани в дружеството, са интернирани или убити, без да получат полагащите им се суми.

 

Длъжници взели на мушка Киров, разказва Стандарт.

 

Изчезналият бизнесмен Киро Киров е станал мишена не заради своите борчове, а заради неплатени задължения към него. Това е най-смелата версия, върху която работят полицаи и антимафиоти. Заради кризата много клиенти на "Киров холдинг" от строителния бранш спрели да плащат лизинговите си вноски за купени багери, булдозери и друга тежка техника.
Положението още повече се влошило заради схемата на продажби, която въвел Киров. Холдингът му плащал изцяло машините на японския производител KOMATSU, отчитайки рекордни продажби. Така Киров получавал по-големи отстъпки. След това продавал през собствен лизинг машините на българските клиенти, печелейки от лихвите за разсрочването.
Киров се хвалел, че така само за година той продал толкова машини, колкото предишният представител на KOMATSU за 3 г.
Спрените месечни вноски от закъсали строителни фирми обаче поставили холдинга на Киров в шах. Самият той имал да обслужва огромни задължения към банките заради инвестициите си в строителството и продажбата на луксозни мебели.
Особено непосилни били лихвите по облигационен заем от 3 милиона лева към немска банка с много тежки условия. Киров нямал възможност да разсрочи плащанията на лихвите. В същото време той погасявал и друг стар кредит от 35 милиона лева към български трезор. "Чакахме фалит на компанията му още през декември. Така щеше да отпадне от търговете за булдозери, обявени от няколко лесничейства", обясниха пред "Стандарт" конкуренти на изчезналия бизнесмен. Те припомниха, че от известно време са започнали съкращения в холдинга. В отчаянието си Киров бил посъветван да потърси силови методи за прибиране на борчовете от клиентите си. С тази задача се натоварил синът му Иван Киров, твърдят източници от разследването. Според полицейска информация Киров-младши дори потърсил помощта на Йордан Цонков-Джиджи, известен като тартор на банда за отвличания. На 22 януари 2009 г. обаче Джиджи бе показно разстрелян в колата си с 10 куршума в столичния жк "Люлин". Това блокирало и разчистването на сметките с длъжниците. Някои от тях обаче вече били изнудени насила да си платят вноските с лихвите. "Бяхме съветвани да се издължим, за да си нямаме работа с "едни лоши момчета", оплаквали се помежду си клиентите. "Най-вероятно на някого от длъжниците не са му издържали нервите. Той е предпочел да се разправи по същия силов начин с Киров, за да изпревари наказателната акция срещу себе си", подозират разследващите ченгета.

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама