НАРОДЕН ГЛАС


НС на БСП прие проект за Декларация „125 години БСП”

0 5056 24.04.2016
НС на БСП прие проект за Декларация „125 години БСП”

Националният съвет на БСП прие на свое заседание проекти на важни документи, които предстои да бъдат разгледани на предстоящия партиен форум на 7-8 май. Одобрен беше актуализиран проект за Политическа декларация на 49-ия Конгрес „125 години БСП”, в който се посочва, че БСП е една от най-старите партии в Европа и света и нейната история е извор на опит и вдъхновение.


Декларацията припомня, че за 125 години партията преминава през различни периоди, била е преследвана и забранявана, но съществува досега, защото остава партия на хората на труда и е свързана със съдбата на България. Отбелязва се, че в дългия си път БСП е имала много победи и поражения, но не къса неудобни страници от собствената си история.

В текста се припомня, че партията ръководи България, когато страната постига всестранен икономически и духовен напредък, огромни успехи в социалната сфера, здравеопазването, образованието, намира място в първите 30 държави в света. Наред с това вече четвърт век БСП отстоява демокрацията, парламентарното управление, правовата и социалната държава у нас. Подчертава се обаче, че преходът не е извел България на по-високо ниво на развитие и по-добър живот за мнозинството, че страната остава най-бедната в Европейския съюз.

„Във вековната си история социалистическата ни партия е преживяла много преходи, но не е преходна партия. Светът, Европа и България преживяват отново дълбоки и драматични промени. Неравенството нараства в небивали, опасни размери. Неолибералният модел е изчерпан, но неговите последици остават”, пише в декларацията „125 години БСП”. „Програмата на БСП е за свободни граждани, справедлива държава и солидарно общество. Спасението сега е в лявата национална политика”, посочва документът. Според него БСП отново е пред избор – да бъде истинска социалистическа партия, партия на бъдещето или да остане в миналото, а възстановяването на доверието налага скъсване с разминаването между заявена и реална политика.

На днешното заседание на Националния съвет на БСП бе изнесен и докладът на Комисията „България и БСП – състояние и перспективи за развитие”. Той съдържа отговори на много от въпросите за това какво се случи през последните 25 години с България и с БСП, както и какви са днес перспективите за развитието и на страната, и на партията. В документа се припомня, че БСП пое отговорността на движеща сила в промените, чието начало бе положено на 10 ноември 1989 г., включително с приемането на новата Конституция на страната, отстояваща реализацията на демократичната, правовата и социалната държава. Докладът съдържа преглед на ключови политически и икономически събития и процеси през годините на прехода и ролята на БСП, като призовава за извличане на поуки от дейността на партията и във властта, и като опозиция.

В документа се коментират и предизвикателствата пред партията да произведе, убеждаваща гражданите, управленска алтернатива, която да ги привлече и насърчи да дадат доверието си за нейната реализация. „Верният ориентир и за посланията ни към обществото, и за собственото ни развитие като партия е бил и остава един – верността към интересите на хората на труда, отговорността, която споделяме за съдбините на България”, пише в доклада.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама