СЪБИТИЯ


Ал. Балкански: Държавата иска да ме прекръсти срещу субсидии за цирка

1 8335 31.03.2009
Ал. Балкански: Държавата иска да ме прекръсти срещу субсидии за цирка
Нови номера ви чакат на манежа Неделчо Хазърбасанов, Frognews.bg

„Министерството на културата ми обеща финансова подкрепа за цирковото изкуство, но само ако преименува цирк „Балкански” на български национален цирк. Горд съм с фамилията си и няма да отстъпя.”




Васил Василев

Както за повечето културни сфери у нас, така и за българския цирк пари очевидно няма. Единственото предложение, което известният цирков артист Александър Балкански, който е и собственик на едноименния цирк, получава от Министерството на културата, звучи странно – шатрата, която от 1999 г. носи неговата фамилия, да получи названието Български национален цирк. Срещу това пък от правителството щели да му отпуснат повече средства. Балкански обаче и за секунда не си е помислял да приеме офертата. „Започнал съм изграждането му с много труд, със свои средства и с подкрепата на спонсори. Освен това се гордея с фамилията си и в никакъв случай няма да допусна да се търгува с нея.”, възмутено добави той.



Днес за цирковото изкуство у нас се отделяли едва 1 млн. евро, които се разпределят между всички трупи. За сравнение ‒ в Италия сумата е с 20 пъти повече. Александър Балкански не пропусна да отбележи и липсата на циркова школа у нас, която е съществувала, но е приватизирана срещу минималите 600 хил. евро. „В момента с тези пари може да се купи тризонет”, допълни той. Наскоро е започнал изграждането на циркова работилница за реквизит, чиято цел е да се разрастне до училище за млади таланти, но все още помещенията и съоръженията в нея не са достатъчни. „Единствените средства, с които разполагам са от билетите на посетителите, както и от няколко частни спонсори. Смея да твърдя, че ако един ден аз и моето семейство се откажем от тази кауза, циркът ще умре. Не че сме незаменими, а просто никой няма желание и инициатива да влага пари.”, каза още акробатът. Сред редовните хонорари на артистите, които варирали между 100 и 700 евро на ден, пред него стои нелеката задача да покрива разходите за поддръжката на помещенията и изхранването на животните. Един от най-скъпите обитатели е тюленът, който изяждал 2 тона прясна риба на седмица, внесена от Италия.

 

Въпреки всички проблеми, Балкански е оптимистично настроен за новия цирков сезон на трупата, който започва на 1-ви април и ще обиколи 24 града в страната.



Програмата на представленията е напълно променена. Местата на дресираните лъвове и тигри са заети от тюлен и пингвини, които са уникални. „В света има само три дресировки на тюлени. Една от тях е в Англия, която зрителите ще имат възможността да видят и у нас.”, с гордост каза Балкански. Той ще има удоволствието да наблюдава коронния си номер „въздушен трапец”, с който е спечелил световни награди, изпълнен от украински акробат. В спектакъла е поканен да участва илюзионист от Лас Вегас с 30-минутна програма. За да повдигне настроението на гостите, участие ще вземе Миро от бившия дует „Каризма”. Музикантът се включва благотворително и ще събира пари за сираци и деца в неравностойно положение и по-специално да им бъде осигурена възможност да посещават циркови представления. „Ние правим всичко това основно за децата и въпреки че се намираме във финансова криза, аз се надявам отново да видим усмивките им край манежа.”, заключи Балкански.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама