ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 1 април

1 4332 31.03.2009
Пресата на 1 април

Вестниците пишат за железни доказателства на прокуратурата срещу А. Томов; за това, дава ли БСП предизборно пари; за това, че ставаме германци в Слънчев бряг.




Три сгради срещу нов дом за данъчните, оповестява Дневен Труд.

Сложна схема измисли финансовото министерство, за да построи нова сграда на Националната агенция по приходите. Ведомството на Пламен Орешарски ще предложи на кабинета да даде четити имота на собственика на ИПК – “Родина” - “Обединени български вестници”, срещу което ще получи нов билдинг за данъчните на булевард “Цариградско шосе”. Медийната група е собственост на бившата директорка на тотото Ирена Кръстева, която контролира няколко всекидневника и една телевизия. Сградата трябваше да се строи с пари на Световната банка. Търгът обаче се забави, което оскъпи офертите на кандидатите, и той бе пракратен. По новата схема държавата ще учреди съвместно дружество с “Обединени български вестници”. В капитала му ще се апортират четири имота на НАП. Те са парцелът на “Цариградско шосе” 113 А, където се намира недовършената сграда на ИПК “Родина”, и сградите на булевард “Дондуков” 52, на улица “Аксаков” 21 и на “6-и септември” 10.

Прокурорът: Разполагаме с железни доказателства срещу Томов, цитира Дневен Труд.

“Радвам се, че комисията “Кушлев” си е съвршила работата, като е наложила запор върху имуществото на Александър Томов. Това показва, че доказтелствата за вината му са изключително сериозни”, коментира заместник – градският прокурор Божидар Джамбазов, който с колегата си Роман Василев водят разследването срещу Томов. Бившият вицепремиер и предишните управници на “Кремиковци” Иван Иванов и Божко Бонев ще отговарят пред закона за длъжностно присвояване и документна измама. Те са обвинени в неправомерно разпореждане с пари и вещи на ЦСКА и “Кремиковци” за общо 36 милиона лева. Освен в покупката наа футболен клуб ЦСКА прокуратурата откри престъпления и при разпоредителни сделки с хвостохранилището и с още един имот на металургичния комбинат.

Петър Паунов: Практическият лидер на сините е Костов, четем в Монитор.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви официално, че напуска СДС, за което му намерение "Монитор" вече писа. По думите му той не е могъл да открие мотиви, за да остане в СДС, чийто практически лидер вече е Иван Костов. Градоначалникът не смятал да се обвързва с друга политическа сила на този етап. Напускал сините, защото това не била партията, в която членувал от 11 години. "Ако имаше прозрачност в политиката, то нямаше да ставаме свидетели на споразумения, в които има кутийки с имена на партии. От повече от месец водещите лица от СДС ни убеждават, че трябва да бъдем гъвкави, може би трябва да ходим на йога, сигурно е модерно, но оставям това удоволствие на тях", посочи Паунов, който кандидатства безуспешно за лидер на партията на последните вътрешни избори. Той е убеден, че синята формация е станала част от личния проект на експремиера. "Петър Паунов има различна позиция от моята, той настояваше за коалиция с ЛИДЕР. Живеем в свободен свят и всеки си взема решенията", коментира пред "Монитор" лидерът на СДС Мартин Димитров. Бунтовете срещу обединението с Костов в сините редици обаче не стихват. Ситуацията се изостри, когато стана ясно, че кандидат-депутати от ДСБ ще оглавят листите на алианса в два от трите избирателни района в столицата, а едно от челните места е резервирано за бившия министър-председател. "Костов усети накъде отиват нещата и реши да ни използва, за да го вкараме в парламента", възроптаха пред вестника депутати от СДС.

БСП: Не раздаваме предизборно пари, цитира Дума.

Манипулативно е и е лъжа твърдението, че БСП раздава пари на свои кметове и общини предизборно, за да си купува гласове. Това обяви на пресконференция вчера говорителят на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Тя припомни, че едни от общините, които са получили най-много финансиране, се управляват от кметове на ГЕРБ, като Елхово, Ямбол и Бургас. Грижата на БСП е за националната икономика, за хората и за общините навсякъде, категорична бе тя и отхвърли всякакви спекулации, че така социалистите се опитват да купят гласове преди изборите.
Осъждаме изказванията на Бойко Борисов и на ГЕРБ след дебата между икономическите екипи на двете партии, особено в последните дни, когато се каза, че БСП ще доведе държавата до фалит, посочи говорителката на левицата. Като пример за обратното тя даде, че световни финансови институции оценяват високо финансовата стабилност на България, както и разумната фискална политика, водена в последните четири години. Корнелия Нинова съобщи още, че Изпълнителното бюро на БСП е одобрило проект на платформа за националните избори, която ще се допълва. Проектът включва равносметка на изпълненото, стабилност в условията на икономическа криза и засилване на ролята на държавата.

Кремиковци съвсем остава без газ, заключава Пари.

Държавата търси нов спасителен план за Кремиковци. Булгаргаз спира в сряда по обед природния газ за металургичния комбинат. Така за първи път от откриването през 1963 г. доменните мощности на комбината ще бъдат изключени, а коксохимичното производство повече няма да може да бъде възстановено. В сряда работниците излизат на протест, съобщиха синдикатите. Кремиковци е предупреден за спирането на газа преди дни, така че да има време да премине на алтернативно гориво, което да поддържа завода в технологична безопасност, заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов. Причината за крайната мярка са дълговете на комбината към газовото дружество, които вече са достигнали критичните 100 млн. лв.

Властта поставя на карта 800 млн. евро, пише Пари.

Ако не паднат летищните такси, авиоиндустрията може да повлече цялата икономика надолу. Намаляването на летищните такси преди началото на новия туристически сезон с цел да се помогне на българските авиокомпании да преодолеят последиците от световната икономическа криза разбуни духовете на авиопревозвачи и институции, ангажирани с решаването на проблема. Преди дни транспортният министър Петър Мутафчиев обсъди с Асоциацията на българските авиокомпании по какъв начин държавата може да подкрепи авиоиндустрията, за да бъде тя конкурентоспособна на европейския пазар. Става въпрос за приходи от над 800 млн. евро годишно, генерирани от този сектор, и съвсем не е без значение каква част от тях влизат в държавната хазна и от какво ще се лиши страната ни, ако бизнесът замре.

Ставаме германци в Слънчев бряг, твърди 24 часа.

Край на скъпия Слънчев бряг за българи. Заради кризата от това лято ще има пакети от 500 лева за 10 дни “ол инклузив” за българи дори през юли и август. Новината дойде от заместник-председателя на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов. Близо толкова плащат германци и англичани, при това с резервации от месеци напред, за май и юни. Засега офертата ще се предлага от десетина хотела над 3 звезди и ще важи, ако българинът се запише седмица по-рано. Сред тях са “Колизеум” и “Кавказ”, които са на 100 метра от морето. Промоционалните цени ще бъдат обявени тези дни във връзка с подготовката за честванията на 50-годишнината на Слънчев бряг.

Правят спецфонд за бедстващите длъжници на банки, известява 24 часа.

Създаване на специален фонд и пакет от преференции за бедстващи кредито- получатели предвижда БСП. Мярката е записана в проекта за предизборна платфрома на социалистите, одобрен от ИБ. Това е суров вид, конретика ще внесен с 15-те управленски проекта за нов мандат, които се разработват в момента, уточни говорителят Корнелия Нинова. Все пак е записан ангажимент д се задържа ръстът на цените, зависещи от частни и държавни монополи.БСП признава, че управляващите са се откъснали от народа – “преодоляване на отчужденията между народ и власт” е първи приоритет в раздела “Силна държава – отговорни институции”. БСП е записала още да ограничи икономическата база на организираната престъпност и корупцията.

Водещите икономики посивяват заради кризата, диагностицира Дневник.

Заради растяща сива икономика още 200 млрд. долара няма да влязат в бюджетите на 30-те най-развити икономики в света през тази година в момент, когато правителствата болезнено се нуждаят от средства. Това изчислява австрийският професор Фридрих Шнайдер, според когото неформалният сектор в страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), ще наближи 14% от официалния БВП, или равностойност от поне 5.6 трилиона долара. Финнасовото министерство в София съобщи, че за първите два месеца на годината с 2.4% са намалели приходите от косвени данъци - ключовият източник на бюджетни средства. „Преминаването „на сиво“ може да се приеме като социален буфер и за българите. Те се преориентират към втора работа без договор или дори към собствено производство - отново без да се регистрират.

Немски вестник: България - заплашена от държавен банкрут, цитира Атака.


България е следващата в списъка на страните от Източна Европа, застрашени от държавен фалит. Това се казва в анализ на германският вестник "Ханделсблат" за кризата и източноевропейските държави. България има един от най-високите в региона дефицити по текущата сметка - 24.5 процента от БВП на страната. По-лоши са само данните за Черна гора - с близо 27 на сто, пише още авторитетното издание. За сравнение - в страните от еврозоната усреднената стойност на този показател е само 0.6 процента. Така стигаме до стряскащата прогноза на редица финансови експерти, според които България е "следващата кандидатка за държавен банкрут", пише изданието, цитирано от Дойче веле. Тази оценка се подкрепя и от обезпокоителните данни на Виенския институт за сравнителни международни анализи, според които външните задължения на България растат постоянно. Освен това, 70% от банките в Източна Европа са собственост на западни инвеститори. Те поощриха вътрешното потребление чрез раздаването на лесни кредити. В същото време жителите на Източна Европа попаднаха в следващия капан: те получаваха много по-благоприятни кредити в евро, долари или швейцарски франкове, твърдят още анализаторите.

Киро Киров у нас, чакат обаждане, съобщава Монитор.

Изчезналият преди пет дни бизнесмен Киро Киров не е напускал официално страната, съобщиха вчера от прокуратурата.
От изчезването му на 27 март досега няма никаква вест от него. Денонощно близките му стоят до телефоните си и чакат обаждане от похитителите. Синът Иван не се отделя от мобилните си апарати и вече спи с тях, казаха хора от неговото обкръжение. Според МВР до момента не е бил осъществен никакъв контакт.Градският обвинител на София Николай Кокинов отрече информацията, че 70-годишният предприемач е имал дългове. Криминалисти вече са оставили на заден план версията, според която бизнесменът е отвлечен заради неуредени финансови отношения.Киров-младши споделил, че всички публикации за фалит на фирмата са измислици и в момента само вредят на семейния бизнес. В същото време разследващи вече са категорични, че една група е замесена в последните четири отвличания на известни бизнесмени. Профилът на извършителите показва, че всеки е строго профилиран - двама души нападат жертвата, определен човек води преговорите и още един-двама осигуряват логистична подкрепа. Атакуват се известни бизнесмени, които са забогатели по неясен начин, защото нападателите искат да спечелят подкрепата на общественото мнение, сочат още анализите на психолозите. Групата, отвлякла Киров, е най-професионалната, засичана до този момент. При предишни разследвания грешки допускали лицата, водещи преговорите с жертвите. Такъв е бил случаят и с починалия арестант Пламен Куцаров. Именно той бе заподозрян за участие в подобна банда и по оперативни данни Куцаров е лицето, което звъняло на близките за откуп. Сегашните похитители обаче дават указания с изпращането на есемеси. "Престъпниците, занимаващи се с отвличания, се чувстват безнаказани, тъй като все още няма разкрит нито един такъв случай", обяви прокурор Кокинов. Според него основната вина е на оперативните служби, които не се справят със задълженията си. "Само тези служби разполагат с техниката и ресурса да разкриват подобни престъпления. Прокуратурата няма такава възможност", добави Кокинов, като подчерта, че за последните 3 години в София има 15 отвличания, а нито едно не е разкрито.

5000 лв. глоба за стрес на работното място, съобщава Новинар.

Глоба до 5000 лв. заплашва всеки работодател, който системно тормози подчинените си, каза директорът на инспекцията по труда Гълъб Донев. От началото на март трудовите ревизори са започнали проучване за нивото на стрес във фирмите, които проверяват. За целта инспекторите задават стандартизирани въпроси на служителите, с които целят да научат дали те са подложени на голямо напрежение. Част от анкетата е свързана с това дали на работниците постоянно се възлага много работа, с която те не могат да се справят. Друга част от въпросите пък касаят отношенията между колегите и това дали те се разбират помежду си.

Депутати от 24 страни срещу Страсбург, обявява Дума.


Президентът на Междупарламентарната асамблея на православието, в която членуват депутати от 24 страни, Сергей Попов, заяви вчера в София, че организацията му ще търси път да се отмени решението на Европейския съд в Страсбург за правата на разколниците у нас. На свое заседание у нас вчера секретариатът на организацията е приел нарочна декларация.
“Международният секретариат на асамблеята изразява солидарността си с Българската православна църква и възприема с опасения и определен скептицизъм решението на Европейския съд по правата на човека, което се отнася до финансови претенции и така въвлича БПЦ в безкрайни и безполезни дискусии. Вярата в Бога, многохилядолетното поклонение трябва да се възприемат не само като събитие по каноните на правото, но и като диахроничен израз на културната изява на народите и етносите”, се казва в декларацията, огласена вчера по време на научна конференция в НС. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама