Българин, завършил в Харвард, се връща у нас и създава нещо, което понастоящем се продава на Пето авеню в Ню Йорк, а световноизвестната телевизионна водеща Опра Уинфри го препоръчва на цяла Америка, разказа БТВ.
Лактобацилус булгарикус е бактерията, с която България е известна в цял свят. Само че тук не става въпрос за прословутото кисело мляко, а за същата бактерия, но извлечена от бяло кокиче и превърната в пробиотик, който пие цяла Америка.
Кирил Петков, екип от учени на Софийския университет и проф. Контратенко, успяват да открият уникална по рода си полезна бактерия, която се бори с вредните такива в човешкия организъм.
„Може да се намери на кокиче в България, а расте и на други цветя. Тази бактерия, тъй като е растителна в природата, расте в биоморковен сок . Идеята е да се изцедят биоморкови, да ферментираме сока с тази бактерия, махаме влагата от течността и прахът, който остава, е 100% био морков с лактобацилус булгарикус . Уникален е заради това, че няма алергени, няма изкуствени добавки, няма нищо, което по някакъв начин да вреди на организма, а едновременно самата бактерия е уникална в това, че побеждава болестотворните бактерии”, обяснява Кирил Петков.