НОВИНИ


Проф. Донка Байкова: Не повече от 2-3 яйца на ден

1 5910 01.05.2016
Проф. Донка Байкова: Не повече от 2-3 яйца на ден
проф. Донка Байкова

Трябва да се ядат не повече от 2-3 яйца на ден, каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, цитирана от Фокус.


Проф. Байкова обясни, че яйцата са концентрирана храна. „От едно яйце се ражда живот, което означава, че в състава им има всички необходими хранителни вещества нужни за поддържане на живота и развитието на човека за известен период от време”, уточни тя като изтъкна, че белтъкът на яйцето е с по-голяма степен на риск от алергизиране.

„Жълтъкът на яйцето с неговият мастно киселинен състав е с жлъчегонно действие. Това значи, че има способността да свива жлъчните пътища, също така там има и голямо количество холестерол. Ако индивидът е с предразположение към жлъчни реакции, има камъни в жлъчката или холецистектомия и други такива, те би трябвало да се ограничават от приема на жълтъци”, коментира още проф. Байкова. Според диетоложката би трябвало жълтъкът да бъде ограничаван при хората с високи показатели на лош холестерол и триглицеридите. „Хората с инфаркти и инсулти, също така са под опасност, ако ядат повече яйца. Затова броя на яйцата при хората е строго индивидуален, но бих казала, че не трябва да се ядат повече от 2-3 яйца за първия празничен ден”, подчерта още проф. Донка Байкова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама