ПРЕСАТА ДНЕС


Преса на 26 юни

0 4416 26.06.2007
Преса на 26 юни

{tab=first tab}Вестниците пишат за грешка на Брюксел, която ни направи кандидат за ЕС; за премиера, чакащ царя за ремонта на кабинета; за 40-те извиняващи се на я; за многоликото БСП на местния вот; за вкуса на българина към тревата.{tab=predstoqshto}
Премиерът чака царя за ремонта, обявява Дневен Труд.
Премиерът Сергей Станишев вече е готов с промените в кабинета и вероятно ще ги внесе в


Грешка на Брюксел приравни България с кандидат за ЕС, разкрива Дневник. 

Във вторник еврокомисарите ще се запознаят с доклада за напредъка на България и Румъния, а в сряда ще го обсъдят и приемат. Вече стана известно, че докладът за България няма да отчете чувствителен напредък по нито един от шестте показателя в областта "Правосъдие и вътрешен ред" и комисията ще продължи наблюдението по тях над реформите в съдебната система, борбата с корупцията и с организираната престъпност. Според източници от комисията, след като няма да бъде наложена предпазна клауза, тъкмо продължаването на безпрецедентния мониторинг ще бъде стимулът за София и Букурещ да се стремят да покрият напълно европейските изисквания.

Премиерът чака царя за ремонта, обявява Дневен Труд. 

Премиерът Сергей Станишев вече е готов с промените в кабинета и вероятно ще ги внесе в парламента през следващата седмица, издадоха социалисти. Станишев щял да изчака решенията на Висшия съвет на БСП в събота. Само две министерства се очаква да сменят началниците си – на правосъдието и на икономиката. За поста на Георги Петканов Станишев чакал оферта от Симеон Сакскобургготски, тъй като министерството е от квотата на НДСВ. Заради вътрешнопартийни проблеми на царя с юридическото лоби обаче въпросът с наследника на Петканов сериозно зацикли, коментираха от “Врабча” 23. Все пак един от вариантите бил във ведомството да отиде сегашният образователен министър Даниел Вълчев, а на негово място да седне депутатката Нина Чилова. Другият вариант бил Антон Станков да се върне. Премиерът може да ни изненада с предложението си за икономиката, прогнозира соцдепутат. Станишев трябвало да избира между депутатите Петър Димитров и Петър Кънев.

40 се извиняват на царя, твърди Стандарт. 

Дни за размисъл е обявил в НДСВ Симеон Сакскобургготски. След като миналия вторник поиска оставките на своите заместници, царят потъна в мълчание, което няма да наруши и тази седмица, твърдят от "Врабча" 23. Стратегията на Симеон била да остави депутатите си сами да решат какво ще правят оттук насетне - дали ще се съобразят с искането му за обновяване на партията, или ще напуснат ПГ на НДСВ. Резултатите показват, че тактиката му е печеливша. Над 40 депутати вече са му се заклели във вярност в дните след кървавото писмо, в което той заплаши с радикални промени в партията и групата, твърдят негови приближени. Покаянието той получил в лични разговори или под формата на SMS.

Тихо, тихо, ДПС стъпва по терлици, анализира Сега.

Скандалите в БСП и НДСВ, както и разпарчетосаното дясно дойдоха дюшеш за Ахмед Доган и ДПС. Най го кефят Сокола подобни ситуации: другите се валят в калта и плюят, а той - целият в бяло, света вода. Дори поредните недобре организирани около тежките наводнения действия на заместничката му и министър на бедствията и авариите Емел Етем минаха между капките, закрити от гъстата жълта пелена на царските партийни умности, и червените напъни БСП да запази реномето си на социална партия. Човек, ако се вгледа във вестниците и агенциите, ще схване, че абревиатурата ДПС се появява само във връзка със събития, засягащи коалиционните му партньори, не само по себе си. Сергей Станишев щял да прави промени в правителството, които щели да засегнат и министри на движението - дето се вика, я камилата, я камиларя. А кобург-велчевистите и "Новото време" пък щели да влизат в Либерален алианс съвместно с ДПС - трай, коньо, за зелена трева. В същото време продължава тихомълком отказът от страна на Министерството на околната среда и водите, където титуляр е човекът на Доган - Джевдет Чакъров, да се разреши концесията за златодобив в мина "Челопеч" на канадската фирма "Дънди прешъс метълс". И това въпреки опасността държавата да бъде глобена с 1 млрд. евро заради нежеланието й да се договори с канадците. Които засега предпочетоха да сезират Европейската комисия, а не Международния арбитражен съд. Лошото в цялата тази одисея е, че дори и Бил Гейтс да кацне в България, а не само президентът Буш, и той няма да склони отвъдокеанските капитали да се влеят в българската икономика. Защото държавната администрация в лицето на МОСВ може да откаже и най-добронамерения инвеститор. Още и с "Натура 2000": вместо екоминистерството да се постарае да увеличи защитените територии, по негово предложение и без негово възражение се прави точно обратното - отлага се решението за есента, дано и този, който още не се е усетил, си вдигне бетонен бункер на плажната ивица. Зад партийните крамоли ДПС намира най-прекрасния начин да преобръща държавата в своя бащиния, защото тогава никой не се занимава с неговите далавери, всички са се втренчили я във Велчев, я в Панайотов, я в Овчаров, я в белите чорапи на Петков.

БСП с много нови лица за местния вот, научаваме от Новинар. 

Общинското ръководство на БСП в Нова Загора изключи вчера кмета Минко Динев от Изпълнителното бюро на партията. Свалено е и политическото доверие от градоначалника. Причините за отстраняването на Динев от ръководството на червените в Нова Загора до този момент обаче не са огласени. Проблемите с този кмет са отдавна, лаконично коментираха депутати от левицата. Преди седмица кметът на Благоевград Лазар Причкапов обяви, че ще се кандидатира отново като независим, и даде да се разбере, че не го интересува евентуална подкрепа от социалистите. В момента партийните съвети на червените в цялата страна правят оценка на местните кметове. До края на месеца трябва да е ясно кой как се е справил с работата по време на мандата си.

Синята партия се децентрализира, установява Новинар.

Промени в устава на СДС, които вероятно ще бъдат приети на предстоящата национална конференция на 15 юли, ще децентрализират партията. Постъпили са вече предложения в комисията за промени в правилника, с които се предлага главният секретар да не се посочва от председателя на СДС, а да бъде пряко избиран от най-висшия форум. Така щяло да се намали съсредоточаването на власт в ръцете на лидера. Второто предложение, внесено от зам.-председателя в оставка Иван Сотиров, е да бъде записано в устава, че областните организации имат пълна свобода да се коалират за местни избори, без да е необходимо специално решение на НИС пред всеки вот.

Печелим до 400 млн. долара от модния газопровод, пише 24 часа. 

От 200 до 400 млн. долара да печелим от транзитни такси от новия газопровод “Южен поток”. Новата тръба все още дори не е на официален чертеж, но стана изключително модерна. Зад нея застанаха правителствата на Русия и Италия, следват ги с не по-малък ентусиазъм България, Гърция, Сърбия. Печалбата на нашата страна зависи от това кое трасе ще се избере, обясни министър Румен Овчаров. За да вземем сериозен дял в новия проект обаче, трябва да инвестираме в тръбите около 1 млрд. долара. 500 млн. долара биха могли да се вложат в сухопътните тръбопроводи на наша територия, останалите 500 млн. долара могат да се инвестират за дял в подводния газопровод. Така ще бъдат защитени държавните интереси.”Русия ще зависи от България, а не обратното” казва още пред “24 часа” Румен Овчаров.

Орешарски даде митниците и данъчните на "Краун ейджънтс", информира Сега.

Въпреки скандалите, които предизвика преди няколко години, британската компания "Краун ейджънтс" ще продължи да съветва българското правителство до края на 2008 г. Тя вече ще консултира не само митниците, но и данъчните, и Агенцията за държавни вземания. За това "агентите на короната" ще получат 3.9 млн. лири, което е около 11.3 млн. лв. Договорът е подписан от финансовия министър Пламен Орешарски и програмния директор на агентите Браян Банс в края на миналата седмица. Съобщението на финансовото министерство за договора обаче дойде едва вчера. Споразумението с "Краун ейджънтс" е сключено чрез пряко договаряне, не е имало конкурс, тъй като в приложенията му има конфиденциални клаузи, поясниха от МФ. Заплащането на британците няма да зависи от постигнатите резултати. "Краун ейджънтс" ще подпомогнат българската администрация със знания и процедури, за да се минимизира рискът от източване на ДДС, да се повиши ефективността на борбата с данъчните измами и укриването на приходи, да се подобри взаимодействието на различните администрации, съобщиха от МФ. Работата с британските спецове щяла да подобри бизнес средата и да вдигне приходите в хазната. Договорът предвижда у нас да работят 10 постоянни съветници, текущо ще бъдат ангажирани и други експерти. Всеки месец консултантите ще пишат отчети, на три месеца ще обобщават в доклади анализите и препоръките си. Интересното е, че и без договор с "Краун" данъчните и митниците непрекъснато отчитат много добра събираемост на приходите.

Българи и чужденци ще получават равни заплати у нас, пише още Сега.

 Законът да гарантира, че българите и чужденците у нас ще получават еднакви заплати за равен труд, настоя лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. По тези въпроси тепърва предстоят тежки битки и трябва да се разпишат точни критерии, добави той. Иначе всички ще отидат в сивата икономика, а не трябва да се допуска евтина работна ръка да измести българите от пазара на труда, предупреди Тренчев. Според председателя на БСК Божидар Данев кризата с кадрите у нас вече наближава своя апогей. В момента в строителството не достигат 3000 работници, в туризма - 3500 души, а в машиностроенето свободните места са 1200, съобщи той. Предприятие във Велинград е пред фалит, защото от месеци не може да си намери работници. Фирмата не смогва да изпълни поръчките и е принудена да плаща солидни глоби, обясни Данев. Според бизнеса единственият изход е да се облекчи вносът на работна ръка. Затова работодателите настояват с предимство да се ползват поне гражданите от българските диаспори в Молдова, Украйна, Сърбия, Македония. В момента уреждането на статута на един българин от Молдова отнема 2 г., а специалистите там са с много висока квалификация, добави Данев. Ако работодателите продължават да не увеличават заплатите, исканията на работещите ще продължат да се максимализират, прогнозира лидерът на КНСБ Желязко Христов.

Най-големият завод в света избра българското, радва се Дума.

В Китай се изгражда най-големият завод в света, който ще работи по метода за леене с газово противоналягане, създаден и превърнат в модерна технология от учените в Института по металознание при БАН. Методът е създаден отдавна от акад. Ангел Балевски и чл.-кор. Иван Димов, а в последните години техните следовници в института го превърнаха в модерна технология, предпочитана от световните автомобилни гиганти. Заводът е в китайския град Нингбо и ще произвежда 6 милиона олекотени алуминиеви джанти годишно, при това с български машини, съобщи вчера за ДУМА директорът на института акад. Янко Арсов. Патентът за метода ни обаче е купен от американска фирма, тук нямало пари да го поддържаме.

Българите минаха на трева, оповестява Монитор.

Българите вече масово пушат трева. 40 000 души употребяват всеки ден марихуана, докато 150 000 признават, че са опитвали от нея. Твърдите наркотици като хероинът пък все повече отстъпват пред навлизането на синтетичните дроги и марихуаната. Това съобщиха от Центъра за изследване демокрацията вчера. Въпреки официалните данни, според които 150 000 души са палили от "веселите" цигари, броят им е поне три пъти по-голям, твърдят експерти. Това означава, че реалният брой на хората, които пафкат трева, е близо 500 000. В момента всеки трети ученик на възраст от 14 до 18 години признава, че в компания на по-големи батковци, е пробвал джойнт или Мери Джейн, както са по-известни зелените цигари сред тийнейджърите.

В деня “уво” маршируват с противогази, пише 24 часа.

Командири от Горнобанската танкова бригада се изгавриха с уволняващите се войници, оплака се на редакционния телефон разтревожен баща вчера. По думите му заради графити по щаба на поделението бойците били строени на плаца и заставяни да маршируват с каски и противогази в жегата. Така ли ще запомнят казармата едни от последните редовни войници, попита читателят. Не мога да коментирам без разрешение, заяви пред "24 часа" подп. Христо Ямболиев, зам. началник-щаб на бригадата. Той се срещна с екипа ни на портала на поделението, но не му разреши да влезе и да снима. От пресцентъра на МО обаче потвърдиха информацията ни за инцидента.

Прокоба затри спортни босове, четем в Стандарт.

Черна прокоба погуби трима спортни шефове за 30 часа. Шокът от смъртта на баскетболните босове Емил Коен и Владимир Федяев не бе отминал, когато катастрофа взе живота и на волейболния мениджър Георги Захаринов. И в двата случая става въпрос за челен удар на пътя. БМВ-то на Коен и Федяев се размаза в рейс във Франция в неделя. 30 часа по-късно ситроенът на Захаринов бе разцепен от служебен опел на БНБ, който карал в насрещното по пътя от София за Варна. При удара освен мениджъра на Левски Сиконко загинаха двама банкови служители. Наскоро съдбата дала знак на Коен и Захаринов, разказаха техни близки. Двамата оцелели по чудо в тежки катастрофи, но продължили да карат.

Още по-топло днес, после 12° надолу, прогнозира 24 часа.

Адски жеги до 42 градуса се очакват днес. Може да бъдат бити абсолютните рекорди за месеца. От утре обаче постепенно ще се захлажда. През идните почивни дни живакът ще достига максимум 30-31 градуса, амплитудата от сегашните температури ще е поне 12 градуса. Това съобщи синоптикът от TV-MET Петър Янков. Хладът идва от Атлантическия океан. В петък ще превали в северните и западните части на страната. При понижаване или повишаване на температурата дори и със 7-8 градуса се увеличава рискът от инсулти, предупреди доц. Борислав Герасимов, шеф на клиниката по неврология в “Св. Анна”.

"ФН"


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама