НОВИНИ


Бунт в ”Ал. Невски” срещу архим. Дионисий за зарята

15 8368 04.05.2016
Бунт в ”Ал. Невски” срещу архим. Дионисий за зарята

Свещениците от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се разбунтуваха срещу шефа на църковното настоятелство на храма архимандрит Дионисий. Повод за недоволството им се оказаха великденската заря, участието на гвардейците в службите и театралните елементи, които се опитвал да вкарва в църковните ритуали Дионисий.


„Няма да служим Света литургия с него. Ако иска, нека го прави сам“, обяви свещеник Костадин Гаврилов. Потвърди го и другият свещеник Антоний Милушев: „Дионисий прави всичко на своя глава, без благословията на патриарха и на Светия синод.“ Отчетата не спестиха критики към Дионисий. Костадин го обвини, че прави „циркаджилъци“ по време на службите и че въвлича всички в неща, които нямат нищо общо с канона.

„Не искам да си спомням как на Велика събота, по време на Василиевата литургия, тръгна с ръка да раздава тялото Христово, а дяконите след него обираха трохите. По нашите канони не се прави така заради опасения от поругаване“, коментира Антоний и допълни, че ритуалът се изпълнява с лъжица.

„Дионисий лъже, че е имал благословията на патриарха за промените в службата и за викането на гвардейците“, категоричен бе свещеник Костадин. Той разказа как Негово Светейшество навръх Великден, след като произнесъл „Христос воскресе“, а миряните отговорили „Воистина воскресе“, се опитал да запее, но бил прекъснат от „Тих бял Дунав“ в изпълнение на духовия оркестър на гвардейците и от пукота на зарята.

„Дионисий се обърна към патриарха и го попита: „Кога ще се уеднаквим?“, а Негово Светейшество наведе поглед“, разкри отчето. И допълни: „Дионисий е опасен за църквата.“ Свещеници от патриаршеския храм припомниха, че именно Дионисий еднолично бе решил да има входна такса от 5 лв. в „Св. Александар Невски“, но след шума, който се вдигна от медиите, бързо се отказа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама