НОВИНИ


Калфин: Не се прави опит за удар на пенсионните фондове

6 4162 04.05.2016
Калфин: Не се прави опит за удар на пенсионните фондове
Ивайло Калфин

Не се прави опит за удар на пенсионните фондове. Очаквам фондовете да предложат промени в начина на плащане на втората пенсия. Това каза социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от БНР.


Няма никаква национализация в частните дружества. Мисля, че и очаквам от фондовете да имат ясна позиция, те с декларации общуват. Хубаво е да поискат среща днеска с Горанов, не са искали среща с него.

 

В отговор на въпрос има ли вариант в закона да бъде записано, че индивидуалните партиди от втория стълб могат да се унаследяват, Калфин посочи:

Точно това трябва да дойде от фондовете. В момента изискването е и да плащат до живот втората пенсия, и партидата да се унаследява. Така че по какъв начин ще се компенсира някой, ако си е изразходвал партидата, докато още е жив, или ако някой почине и все още има средства в партидата, тези, които управляват парите, то това е отговорността на фондовете, би трябвало да го предложат. Ако имат нужда от промени в закона, те трябва да са активните. Аз очаквам от тях отговор на този въпрос, а не от министъра на финансите.

 

Социалният министър отговори на твърденията, че това е втора атака към пенсионните фондове, след като вече беше решено,че партидите могат да отидат в НОИ:

Слава Богу, мина една година и видяхме, че атака срещу пенсионните фондове няма. Няма масово излизане на капитал от пенсионните фондове в НОИ, няма хора, които да бягат от тях, и всички тези приказки, някои от тях с една доза истерия, които се развиваха за национализация, "взимат парите на хората", оказа се, че не са верни. Няма смисъл да повтаряме втори път същата сценка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама