БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Глоба от 5000 лв. за фирмите със стресова работна среда

5 5638 01.04.2009
Глоба от 5000 лв. за фирмите със стресова работна среда
Стресът на работното място води до психични нарушения или физически заболявания Вяра Йовева, Frognews.bg

Всеки работодател, който не осигурява нормална, спокойна обстановка и системно тормози подчинените си, е реално застрашен от глоба в размер на 5000 лева.


Това заяви пред в. "Новинар" директорът на Главна инспекция по труда (ГИТ) Гълъб Донев.

От началото на март инспекторите на ГИТ проверяват фирмите и проучват за нивото на стрес чрез стандартизирана анкета на служителите. Експертите питат за конфликти, нивото на натоварване, взаимоотношенията между колеги и т. н.

Ако 50 на сто от анкетираните не се чувстват добре на работното си място, то ще бъдат отчитани високи нива на стрес и ще бъдат отправени препоръки към управителите за подобряване на работната среда.

Ако началниците не вземат мерки, с които да ограничат напрежението в офиса или предприятието, те ще бъдат санкционирани.

Идеята на ГИТ е чрез акцията да се намали нивото на стрес във фирмите, а служителите да работят в по-спокойна и, съответно, по-здравословна обстановка.

Според лекари, ако човек е подложен дълго време на напрежение, съществува риск от появата на психични нарушения или сериозни физически заболявания.

При някои хора, обаче, напрегнатата обстановка е стимул да си свършат работата качествено и в срок, коментират експерти по човешки ресурси. Други приемат трудно високите изисквания и кратките срокове за приключването на поставена задача.

Според проучвания, трима от всеки четири души са подложени на стрес на работното място. Дали това е така и у нас - ще стане ясно в края на месеца, когато инспекцията ще обобщи резултатите от проверките си. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама