НОВИНИ


Лондончани си избраха палестинец за кмет

18 5419 06.05.2016
Лондончани си избраха палестинец за кмет

Лейбъристът Садик Хан спечели изборите за кмет на Лондон, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Скай нюз.


При преброени 60 на сто от бюлетините Хан водеше с 10% пред консерватора Зак Голдсмит. Така Хан, който е от пакистански произход, става първият градоначалник мюсюлманин на британската столица.Той е на 45 години, бивш правозащитник, син на шофьор на автобус. Хан е твърд противник на така нареченият „Брекзит“.

 

Съперникът му – 41-годишният Зак Голдсмит, е депутат и син на милиардер, привърженик на идеята „Великобритания извън Евросъюза“.

 

Вчера във Великобритания се проведоха местни избори, а в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия избираха и местни парламенти.

Антиимигрантската и евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) спечели първите си места в регионалния парламент на Уелс, предаде ДПА, цитира bTV.

 

ЮКИП си осигури седем мандата и обеща да използва този свой изборен успех в кампанията си за излизане на Великобритания от Европейския съюз – въпрос, по който британците ще гласуват на референдум на 23 юни.

Иначе Лейбъристката партия, основната опозиционна сила в страната, спечели 29 места в 60-членния регионален парламент на Уелс. Така тя вероятно ще управлява в провинцията пети пореден мандат, било то в коалиция или като състави правителство на малцинството.


В Шотландия победител на изборите за регионален парламент е Шотландската национална партия (ШНП), но тя губи абсолютното си мнозинство.

Консерваторите ще са основната опозиционна сила в шотландския парламент, след като изпревариха лейбъристите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама