СВЯТ


Гръция гласува данъчни и пенсионни реформи

1 4042 08.05.2016
Гръция гласува данъчни и пенсионни реформи

Гръцкият парламент ще гласува днес по плановете на правителството за данъчни и пенсионни реформи, които предизвикаха масовите протести в южната ни съседка през последните два дни.


Също днес се очаква кулминацията на протестите, които започнаха по призив на синдикатите в петък и доведоха до проблемите на българските туристи, желаещи да се завърнат в страната ни. Въпреки уличните демонстрации, министърът на труда Йоргос Катругалос застана твърдо зад предложенията за реформи, като заяви, че те са закъснели с десетилетия, съобщи БНР.

 

Правителството на Алексис Ципрас, което разполага с крехко мнозинство, внесе законопроекта с надеждата, че след приемането на реформата ще има по-силен аргумент за утрешното заседание на министрите от еврозоната, които ще разгледат деблокирането на 5 милиарда евро по спасителната програма за Гърция.

По-рано през седмицата председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за бързо решение на разногласията, а вчера шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Атина практически е изпълнила целите, поискани от кредиторите.

Късно вчера обаче агенция Блумбърг съобщи, че Еврогрупата е изготвила проект на меморандум с искане към гръцкия парламент да прокара допълнителни икономии от 3,6 милиарда евро, които трябва да влязат в сила автоматично, ако гласуваните днес реформи не дадат желания бюджетен излишък. Финансовият министър Евклидис Цакалотос отговори на колегите си от еврогрупата с остро писмо, в което заяви, че нито настоящето, нито което и да е бъдещо правителство на Гърция няма да може да прокара такива мерки.

 

В Гърция е ден на масови протести - под силния натиск на общественото мнение депутатите обсъждат програма с мерки и промени в осигурителната система. Вотът е кризисен, защото ако народните представители не подкрепят мерките - кредиторите спират финансирането на Атина и правителството подава оставка.

Отношението на гърците към промените е видимо от масовите демонстрации, които заливат страната. Протестират навсякъде. Стачката е пълна, а страната - блокирана. "Няма да допуснем да се приложи закона!", "Не го гласувайте, предатели!“ са само част от плакатите на демонстрантите. С червени знамена и възгласи "Продадохте Гърция“ синдикатите отново показаха сила да вдигнат всички на протести, като предупреждават депутатите, че който гласува в подкрепа на мерките, за него е "нежелателно“ да се връща в избирателния район.

От дебатите в парламента до момента е видимо, че управляващата коалиция трябва да разчита само на своите депутати, защото цялата опозиция е против закона. Продължава блокадата в транспорта - не се движат влакове и фериботи. Градският транспорт работи в часовете на демонстрациите, но бензиностанциите са затворени. Протестите ще продължат през целия ден. Парламентът остава под блокада до гласуване на закона късно тази вечер.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама