НОВИНИ


200 000 поляци изригнаха срещу тоталитарния Качински

8 4169 08.05.2016
200 000 поляци изригнаха срещу тоталитарния Качински

Над 200 000 поляци заляха улиците на Варшава, за да протестират срещу политиката на сегашното упралевление. Митингите преминават под лозунга „Ние сме и ще бъдем Европа”. Множеството изпълни площад Пилсудски пред сградата на правителството.


Протестите са организирани от Комитета за защита на демокрацията. Успоредно с това шествие още два протеста заляха столицата на Полша. Те са дело на опозиционната партия „Гражданска платформа” и шествието на католическите и националистическите организации. Те издигнаха лозунг „По-смело, Полша!” и се обявиха срещу действията на управляващата партия на Арослав Качински „Закон и справедливост”. Няма да допуснем неадекватни решения да заплашват демократичните завоевания на милиони поляци. Тук ще останем ако трябва, но ще защитим мястото си в Европа, скандираха протестиращите. В тяхна подкрепа се обяви и кмеът на Варшава Хана Кронкевич-Валц. В Twitter тя написа, че на улиците са минимум 200 000 души и техният брой расте.

Опитват си да ни наложат тоталитарно управление, но няма да го допуснем. Не сме съгласни отново да се обградим с желязна завеса. Няма да стане! – скандираха часове наред хиляди ядосани поляци.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама