НОВИНИ


Гр. Вазов: В ”Панамскиге документи” има над 1000 бг-фирми

1 5022 10.05.2016
Гр. Вазов: В ”Панамскиге документи” има над 1000 бг-фирми
Григорий Вазов

Не видях новина в целия списък на българи и техните компании в „Панамските документи”. Това е известно, това не е новина за финансовия свят на България, за финансовите експерти, за финансовите консултанти, за хората, които се занимават с бизнес.


В целия този списък не видях някаква новина, не видях нещо особено, каза ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов в интервю за БНР.

„Обичам да казвам на моите студенти, че офшорните зони са т. нар. финансови клапани. След като светът ги е създал, след като функционират...Даже списъкът със 100 имена, мисля, че е твърде малък. Списъкът в България, ако се види истинският списък, той е с над 1000 имена, убеден съм в това! Проблемът е друг. Имената, които споменахте, са хора, които се занимават със сериозен бизнес и, занимавайки се със сериозен бизнес, е необходимо да имат такива т. нар.офшорни фирми, чрез които да осъществяват определени сделки. Проблемът е друг - когато в този списък се види някой политик, и то политик, станал или създал офшорна фирма по време на политическия си живот, а не преди това. Добрите, умните политици, майсторите във финансовите операции, бъдете сигурни, няма да ги откриете", заяви Вазов. Според него по-неопитните политици може и да са се регистрирали като управители на офшорните си дружества, но по опитните са назначили други хора.

Дори и 3 хиляди и учени да поискат да бъдат ликвидирани офшорните зони, това няма да стане, защото срещу тях стоят 300 хиляди огромни компании, които нямат интерес, обобщи ученият.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама