НОВИНИ


Б. Чуков: На този етап Ердоган блъфира за бежанците

0 4678 11.05.2016
Б. Чуков: На този етап Ердоган блъфира за бежанците
Боян Чуков

На този етап има блъфиране от страна на Ердоган за бежанците.. Става дума за визи за турци, които желаят три месеца да бъдат на територията на ЕС, а не за постоянно местожителство. Президентът на Турция много разчиташе и на тези 3 млрд. евра, които Европа обеща. Дори се говореше за 10-20 млрд. Така международникът Боян Чуков коментира турската заплаха, че ще залеят Европа с бежанци.


Вече се говори, че всяка година Турция ще получава по 3 млрд. На територията на Турция има 2,7 млн. бежанци. Но на глава от населението в Йордания са повече, но Европа не дава пари на Йордания. Освен това анализатори считат, че Турция ще използва тези пари не за бежанците, а ще финансира своята стратегия в Ирак и Сирия. Тя ще иска да овладее находищата на нефт в Кюрдски Ирак. Да пусне газопровода от Катар, който да стигне през Сирия до Турция и тя да стане независима от Русия.

От Сирия секнаха и контрабандни канали, които докарваха пари за Турция . За контрабандата Ердоган бе обвинен от краля на Йордания. Този канал е пресъхнал  сега. С влошаване на отношенията на Русия и Турция икономиката на Турция започна да буксува. Около 60% са по-малко руските туристи в Турция. Спрени са договорите и на строителните руски фирми в Турция. Затова турският президент се опитва да реши проблемите чрез визите, каза още той.

Въпросът с визите обикновеният турчин приема като победа над ЕС. Ердоган има нужда да запази лицето си, посочи той.

Чуков коментира и оставката на Ахмет Давутоглу. Вторият с времето започва да се еманципира. Неговата тежест стана по-голяма във вътрешно-политическия живот. Той успешно преговаря с ЕС. Той има фенове в армията, външно министерство. И така се стига да извода от страна на Ердоган, че ролята на Давутоглу става заплашителна.От своят страна хората около Давутоглу решават, че не могат да се противопоставят и така той се оттегля, анализира оставаката на турския премиер  бившият президентски съветник.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама