НОВИНИ


Плевнелиев води делегация при папа Франциск

7 4563 16.05.2016
Плевнелиев  води делегация при папа Франциск

Президентът Росен Плевнелиев повежда българската делегация, която традиционно ще бъде приета на аудиенция от папа Франциск във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Тази година визитата ще бъде на 16 и 17 май, а делегацията ще се поклони на светите за българите места в Рим, съобщават от прессекретариата на държавния глава.


Тази година визитата е посветена и на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана, както и на 1100-годишнината от успението на свети Климент Охридски, се казва в съобщението.

В рамките на официалното си посещение президентът Росен Плевнелиев ще проведе среща с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В Рим президентът Росен Плевнелиев ще отдаде почит пред гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе", както и пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.

Държавният глава ще посети църквата "Св. Павел ала Регола", която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица и ще положи цветя пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода.

В предвожданата от президента Росен Плевнелиев делегация участват деуптати и ръководители на духовни и културни институции.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама