НОВИНИ


До края на май Брюксел ни поряза за парите по ИСПА

12 4787 05.04.2009
До края на май Брюксел ни поряза за парите по ИСПА
Гергана Паси

Деблокирането на 115 млн. евро по програма ИСПА се отлага за края на май заради забавени от България сведения, които Брюксел е изисквал, и проточеното с месеци приемане на Закона за конфликт на интереси от парламента.


Информацията бе потвърдена и от министър Гергана Паси в студиото на Нова телевизия. Министърът по евроинтеграцията призна, че по-неоснователни причини Законът за конфликт на интереси е отлаган три месеца, уж за да се прецизират текстовете в него.

„Окончателният вариант, който беше приет преди дни, не се разминаваше с първоначалния, а се загуби ценно време”, коментира министър Паси. Според нея ахилесовата пета на България остават темите: правосъдие и вътрешен ред, реформата на съдебната система и 100% прозрачно усвояване на европейските пари.

Няма повод за свръх драматизъм, Европейската комисия отчита положените усилия от българските институции през последните 7 месеца. Надявам се от края на май средствата за инфраструктурни проекти да бъдат деблокирани, каза Гергана Паси. Според нея тази тенденция била потвърдена и от вице-премиера Меглена Плугчиева, която тази седмица имала поредица от разговори в Брюксел.

Положителният междинен доклад, който получихме през февруари от Европейската комисия не трябва да ни действа като хапче за сън, предупреди министър Гергана Паси. Тя бе категорична, че в най-кратки срокове Брюксел очаква от нас промени в закона „Кушлев”, които да разширят правомощията на едноименната комисия и налагане от парламента на стриктен контрол върху работата на ДАНС. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама