ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 6 април

0 4969 05.04.2009
Понеделнишката преса на 6 април

Вестниците пишат за това, че фермери ще връщат европари; за наши журналисти, пострадали в Страсбург; за това, че режем от най-скъпото си...




Фермери ще връщат европари, пише Дневен Труд.


Изцяло негативен доклад на Европейската сметна палата може да доведе до нови жестоки санкции за България.
Заради много грешки и разминавания при определяне на площите, които се подпомагат, може да изгубим агросубсидии, а фермери да връщат вече изплатени европари. Вчера Брюксел ни поля с нов студен душ. С още два месеца - до края на май - се удължава срокът за размразяване на 115 млн. евро за магистрала “Люлин”. Причината - бавим Закона за конфликт на интереси.

Яне Янев: С Борисов се разбрахме да си партнираме, цитира Дневник.


Преизбраният лидер на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев обяви, че ще е безпощаден към олигарсите, сред които нареди Георги Гергов и Христо Ковачки, очерта ГЕРБ като евентуален партньор след изборите и обеща да продължи борбата с корупцията с нови сигнали за източване на здравната каса. 3500 делегати на РЗС и 1500 делегати от съпътстващите партии по проекта "България на гражданите и регионите" участваха в конгреса в зала 1 на НДК. Сред гостите бяха евродепутатът, който беше докладчик за България в Европарламента преди присъединяването на страната, а сега водач на листата за евродепутати на британските консерватори Джефри ван Орден, Михаил Камински от полската партия "Право и справедливост", представители на дипломатическия корпус. По повод конгреса бяха получени поздравителни адреси от премиера на Чехия Мирек Тополанек и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "С Бойко Борисов сме се разбрали, че на България й е нужно дясно реформистко правителство и в този контекст ще си партнираме, но по места хората са свободни да избират, не можем да ги спрем да припознаят едната или другата дясна писта", заяви Яне Янев пред "Дневник". Същевременно в приветствието си Бойко Борисов посочва, че в оценката си за провала на тройната коалиция в управлението двете партии нямали разминаване. "Позициите ни за категорична непримиримост към корупцията на всички нива и необходимостта от активна и ефективна дясна политика в управление на страната също са близки. Споделянето на тези общи принципи и цели от нашите две партии доказва изострената потребност на българското общество от промяна в стила на управление и желание за сериозното му реформиране", заявява Борисов. Пред "Дневник" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че партията е готова да си пратнира с всички десни партии, членове на Европейската народна партия, както и с по-малките десноцентристки сили със силна антикорупционна програма, които успеят да влязат в парламента.

Депутат от партията на Берлускони обменя опит с движение „Напред”, съобщава Новинар.


„Опитът на Народната партия на свободата „Форца Италия” в регионалната политика може да стане част от предизборната платформа на Движение „Напред”. Това заяви вчера в Кърдажли адвокат Данило Крастола, депутат от формацията на италианския премиер Силвио Берлускони, който беше на работно посещение у нас по покана на формация „Лидер”, която е част от "Напред". По този начин италианският политик заяви намерението на своята партия да окаже експертна и политическа подкрепа на своите български партньори от Движение „Напред". „Аз намирам много сходства в програмите на Движение „Напред” и партията на министър-председателя Силвио Берлускони и смятам, че ние може да си сътрудничим и за в бъдеще”, добави още той. Също така Крастола обеща, че ще направи всичко възможно, за да привлече вниманието на италианските инвеститори, които да съдействат за развитието на различните видове производства в страната. Депутатът от „Форца Италия” посети Кърджали заедно с бизнесмена Христо Ковачки. Там те се срещнаха с представители на бизнеса и симпатизанти на движението. По време на дискусията Крастола обсъди с присъстващите най-значимите за града проблеми в социално-икономическата сфера.

Български журналисти пострадаха в Страсбург, разказва Дневен Труд.

Български журналисти бяха засегнати от безредиците в Страсбург, съпроводили срещата на върха на НАТО. В събота маскирани младежи опустошиха бензиностанция и подпалиха хотел. Оказа се, че това е хотелът, в който бяха настанени екипите на БНТ и на БТВ. Изгорели са стаите на оператора на БТВ Иван Филчев и на журналиста от БНТ Григорий Недялков. Техният багаж е изгорял напълно. Опушени и наводнени са стаите на Габриела Наплатанова от БТВ и на оператора от БНТ Сергей Райнов. Те не подозирали за това, макар снощи в Страсбург да гледали в пресцентъра на срещата на върха кадри от горящ хотел. Установили, че става въпрос за техния, когато късно през нощта се прибрали там с такси, разказа Габриела Наплатанова.

Социалисти - доброволци ще чистят София, научаваме от Дума.


Млади социалисти се заемат със задачата да почистват редовно градинките и зелените площи в София, защото общината явно не може да се справи с мръсотията. За инициативата съобщи вчера евродепутатът Илияна Йотова, която участва в почистването на парка зад плувен басейн "Спартак". Пролетната акция е първата от поредица подобни в различни райони на столицата. По идея на Градския съвет на партията младежи от БСП ще сформират доброволни екипи, които да осигурят на софиянци чисти места за разходка и игра. По думите й доста дълго време софиянци са търпели боклука, но в момента състоянието на града е невъзможно. Усилията на мобилните групи ще са насочени предимно към големите зелени площи, където играят децата. Според Йотова в момента майките и децата в парковете не могат нормално да се разхождат, да почиват и живеят в мръсотията, която ги заобикаля. След като общината не може да се справи с боклука, в София очевидно трябва да има гражданска инициатива, която да свърши тази работа. Аз смятам, че това не е по силите само на общината, а трябва да се включат повече граждани. Въпреки това инициативата трябва да започне именно от община София, коментира още Йотова. Тя допълни, че в парковете въобще не минават коли, които да събират отпадъците. Евродепутатът призова всички софиянци да почистят малките зелени пространства около блоковете си, които все още не са застроени.

Управляващите и ГЕРБ разпродават общински сгради на безценица, твърди Атака.


Три месеца преди парламентарните избори зачестяват далаверите с общинска собственост, алармират членове на АТАКА от цялата страна. Управляващите, кметове и общинари от ГЕРБ спешно разпродават имоти, за да не бъдат осуетени плановете им от следващата власт. Общинските съветници от АТАКА в Троян и Сопот се обявиха против разграбването на общинска собственост. Националистите в Троян застанаха категорично срещу решението на общината да бъде продадено училище с 1000 кв. м сграден фонд и 5 дка земя. Вярно е, деца в момента няма достатъчно, но нека мислим за бъдещето, а и защо трябва да бъде продаван този имот, обясни общинарят на националистите Илиян Пеевски. На първия търг е обявена цена от 199 000 лв., но нямаше кандидати, затова сега общината има право по закон да намали цената с 50 процента и май това е целта - да се даде на безценица ценният имот, разказа Пеевски. Според него националистите са за прекратяване продажбите на всякаква общинска собсвеност, защото една община трябва да има ресурс да пълни бюджета. За три мандата БСП със своята ултрадясна местна политика разпродаде огромната част от общинския сграден фонд, тази политика се продължава сега и от кмета от ГЕРБ и затова в бюджета няма пари, поясни Пеевски. АТАКА ще настоява за мораториум върху продажбата на имоти или публично-частно партньорство в Троян, поясни националистът.

Режем от най-скъпото си! Спря вносът на яхти, четем в 24 часа.

С близо 50% се е свил пазарът на яхти у нас. След невероятния бум в продажбите, който доведе до колосални проекти за марини, сега вносителите изпитват трудности. Хора от бизнеса разкриха, че над 100 яхти, поръчани миналата година, стоят на склад. Това ще доведе до доста добри промоции, както е при колите. В сряда в София ще се проведе изложение с участието на десетина фирми. За сравнение миналата година се включиха цели 31. Вносителите на яхти казват, че се чува за доста върнати лодки заради невъзможност да се плащат вноските по лизинга и разходите за поддръжка. Официална информация по този въпрос липсва, ясно е само, че почти няма продажби на физически лица. Близо 90% от лизинговия пазар в тази сфера се държи от "Хипо Лизинг", която само през 2007 г. финансира сделки за над 50 млн. евро.

Търговете за иззето имущество - в интернет, пише Дневник.

От 1 май всички продажби на частни съдебни изпълнители на иззето имущество в цялата страна ще се обявяват в интернет, съобщи председателят на камарата на гилдията Георги Дичев. Сега обявленията за търговете се лепят в районните съдилища и в канторите на изпълнителите, но според Дичев тази публичност не е достатъчна. В полза и на кредитора, и на длъжника е колкото се може повече хора да разберат, че даден имот се предлага, за да може да се продаде възможно най-бързо и на най-добра цена, обясни той. Честа практика е обявите да се отлепват, за да се намали конкуренцията при търговете и имотите или вещите да се купят по-евтино. Така на практика се създава паралелен пазар на информация. По закон съдебните изпълнители са длъжни да предложат имуществото на 50% от пазарната му цена и оттам започва наддаването. Ето защо при липса на конкуренция на търга в София примерно е възможно да бъде купен двустаен апартамент в добър квартал за 25 хил. евро.

Докторите на тест за високи заплати, пише Стандарт.

Докторите ще минават през тест, за да заслужат по-висока заплата. Те ще бъдат изпитвани дали са в час с най-новите научни постижения в тяхната област. Журито ще бъде съставено от университетски преподаватели и експерти от Българския лекарски съюз. Това обясни пред "Стандарт" новият шеф на БЛС д-р Божидар Нанев. През годината ще бъдат провеждани няколко изпита. Лекарите, които издържат всички проверки, ще разчитат на 10% увеличение на заплатите. Такава е практиката в САЩ и Европа. Целта е да накараме колегите да си повишават квалификацията, като посещават повече сериозни симпозиуми, обясни д-р Нанев. Сега докторите масово отбиват номера, като ходят само на рекламни семинари.

Подготвя се антикризисно обединяване на лечебните заведения, оповестява Дневник.

До десетина дни трябва да е готова здравната карта на страната, която ще каже от колко и какви лечебни завения имат нужда отделните региони, съобщиха от екипа, подготвящ документа. Веднага след това ще започне преструктурирането на някои болници. В момента съвместна комисия от здравното министерство и Националното сдружение на общините определя здравните заведения в рискови, отдалечени райони, които трябва да бъдат запазени. Те ще получат субсидии от ведомството на Евгений Желев. В списъка на т.нар. защитени болници засега влизат 56 общински клиники. Останалите ще трябва да станат болници за долекуване или хосписи. Според д-р Али Селиман, председател на Националното сдружение на общинските болници, преструктурирането ще стартира чак през 2010 г., защото в бюджета за 2009 г. не са предвидени необходимите средства. Депутатите трябва да решат дали за тази дейност ще плаща социалното министерство или здравната каса, допълни той. Д-р Селиман обаче е убеден, че въпреки кризата и недостига на средства в общините фалити на лечебни заведения няма за има, защото кметовете няма да позволят подобно нещо. Промени ще има и за университетските и окръжните болници. Техният брой ще се редуцира, без да се закриват структури, съобщи преди дни зам. здравният министър Стоян Стоянов. В момента университетските лечебници са 24, като 19 от тях са в София. Предвижда се обаче някои клиники да се обединят, за да се подобри управлението им. Стоянов даде пример с болница "Александровска", под шапката на която има 8 лечебни заведения като Майчин дом, "Св. Екатерина" и др. Той беше категоричен, че ще се приватизират отделни дейности, но няма да се закриват болници.

Обирът на трезора бил режисиран, разкрива Стандарт.

Действащи полицаи от провинцията са замесени в грабежа на обществения трезор на кръстовището на столичните улици "Позитано" и "Княз Борис I". Това разкриха за "Стандарт" запознати с разследването. Помещението беше изтарашено и обрано около 20,05 ч на 2 април, когато двама униформени полицаи позвънили на вратата и охранителите им отворили. Същата вечер помещението пазели двамата невъоръжени мъже - на 60 и 22 години. Те са отворили на униформените, които започнали да ги изблъскват навътре. В този момент нахлули трима маскирани и започнали да тарашат касетките. Охранителите били обезвредени с няколко удара и завързани, но не са били малтретирани, разказали самите те пред криминалистите. Нападателите имали оръжие, но не ги заплашили с него. Те успели да се освободят от въжетата повече от половин час, след като бандитите избягали с плячката. В същото време на улицата имало доста хора, но пазачите не посмели да се развикат, защото се страхували да не бъдат убити. Пред пристигналите полицаи охранителите споделили, че престъпниците действали като по план, не били припрени и знаели точно коя от касетките да отворят. В помещението няма камери, защото това би нарушило тайната на клиентите. Според разследващи сред качулатите е имало и действащи служители на реда. Мнимите полицаи са били с открити лица, единият е бил с мустаци. Охранителите обаче дали объркани показания, от които не са могли да бъдат направени качествени фотороботи. Една от основните версии, по които работи полицията, е инсценировка на грабеж. "Не изключваме нито една от възможните версии, но проверяваме много внимателно дали собственикът на трезора не е замесен", каза полицай, ангажиран с разследването на случая. Според клиенти на трезора, човекът, на когото поверили парите и ценностите си, бил затънал в дългове, а в договорите им изрично пишело, че фирмата собственик "Валинвест" АД не носи отговорност в случай на грабеж. Трезорите не се застраховат, защото е тайна какво точно и на каква стойност се съхранява в касетките, и е невъзможно да се определи застрахователната стойност.

Закриват училищните библиотеки, книгите отиват за претопяване, известява Новинар.

В България през ден се закрива училищна библиотека, алармираха издатели по време на семинар в курорта Боровец. Заради затварянето им страната ни може да бъде осъдена, тъй като се нарушават правата на детето за достъп до информация и знания, гарантирани от международни конвенции, които вече сме приели, твърдят издателите. По думите им освен като страната с най-високия ДДС върху книгата България е на път да се прочуе и като единствената държава без библиотеки. Заради делегираните бюджети на школата ръководствата им се принуждават да затягат коланите и масово се уволняват библиотекари. Печалната тенденция се засилва през последните месеци, в резултат на което в София са останали само 21 от над 100 училищни библиотеки. В Габрово и Видин пък няма нито един човек, който да работи на щат в някой училищен кабинет за съхранение на книги. Помещенията се затварят, а ключът се предава на учител или чистачка, чиито функции се свеждат до портиерски задължения. Няма и контрол за това кой кога взима дадена книга и дали изобщо я връща, обясниха експертите. Издателите изразиха безпокойство и от факта, че на много места фондовете се изнасят от децата, които предават събираните с години издания за вторични суровини.

Младите държат най-много на образованието, радва се Дума.

Образованието е най-подкрепеният приоритет според националното проучване "Запознай ме с вашите приоритети", което бе реализирано от БСП. Допитването започна на 14 февруари по време на Втората национална среща на младите в БСП и продължи до 22 март. Резултатите бяха представени вчера от секретаря по младежката политика на БСП Кирил Добрев и представители на всички 28 области на страната. Образованието е приоритет за 29% от анкетираните. След него е здравеопазването и социалната защита с 21%, трети приоритет е борбата с мутрите и корупцията с 15 на сто, четвърти приоритет модерните пътища и инфраструктура. Следващи поред приоритети са земеделието -11%, защита на природата - 9%. 82 356 души са общо гласувалите в кампанията. Над 30 000 от тях са дали вота си в интернет. В областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч са гласували 15 000, а само - във Видин над 3800 души, информира Димитър Горов. На първо място приоритет в тези области е активната здравна и социална защита. Това намира своето обяснение в процесите, свързани с прехода, довели до застаряване на голяма част от населението, коментира той. Втори приоритет е "държавата срещу мутрите и корупцията". За младежите от БСП в този регион основна инициатива ще бъде осигуряването на медицинско лице във всяко населено място. Социалната и здравна защита е основен приоритет в допитването и в Югозападен район, съобщи Михаил Балабанов от Благоевград. За Северен централен район приоритет е съхраняване и развитие на образованието в съчетание с използването на културното наследство, неговото съхраняване и развитие, заяви Стефан Стефанов от Велико Търново.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама