БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Отбелязват Световния ден за опазване на околната среда

0 5784 06.04.2009
Отбелязват Световния ден за опазване на околната среда
Кратко описание източник

По този случай природозащитници, еколози и граждани ще наблюдават птици в Сливен, Тополчанско поле и района на река Тунджа.


В сливенския регион има редица зони по „Натура 2000”, свързани с опазване на птиците и местобитанията им. Областта е на второ място в България по значението й за опазване на застрашения в световен мащаб царски орел.\

Двойките от този род орел в Сливенско са две, толкова са и в Ямболско. В района се намира и единственото място в страната, където се събират млади и още полово неузрели орли. Тук те се хранят до възраст, в която могат да формират нови двойки.
Мястото е от световно значение за гнезденето на ливадния дърдавец и е значимо в рамките на ЕС за опазването на видове, гнездящи в голяма численост: черен и бял щъркел, осояд, поен и ням лебед, орел змияр, малък креслив орел, скален орел и други хищни птици.

Световния ден на околната среда, се чества от 1973 година по решение на конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм през 1972 г. На този форум е приета Декларация за околната среда - първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама