Намаляват нарушенията заради превенцията и засилената контролна дейност. Търговците се опитват да заблудят потребителите, че ще получат по-високо качество. За това и най-честото нарушение е , че няма табели за категорийна символика. Това каза шефът на КЗП Димитър Маргаритов по НТВ.
В ресторантите има нелоялна практика да обявяват цената в евро и това може да се стори на клиента по-евтино. Ще следим навсякъде за качеството на алкохола. Санкцията е 30 хиляди лв. при първоначално нарушение и 50 хиляди лв. при втори опит. Освен санкцията има и други механизми за възпиращо действие. Миналата година комисията е извършила 3000 проверки, съставила е 200 акта за нарушения, 15 акта за временно затваряне и е установили 13 нелоялни търговски практики.