НОВИНИ


Дадоха Корнелия Нинова на прокурор заради поклонението пред Т. Живков

19 5307 06.06.2016
Дадоха Корнелия Нинова на прокурор заради  поклонението пред Т. Живков
Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова и депутатите, участвали в поклонението пред паметника на комунистическия вожд Тодор Живков, са дадени на прокурор.


От сдружение "Достойнство, отговорност, морал" са внесли сигнал до обвинител №1 Сотир Цацаров и настояват Нинова и съпартийците й да бъдат проверени и срещу тях да започне разследване за това, че са нарушили приетия от Народното събрание закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен.

 

Това съобщи бившият депутат от СДС Иван Сотиров, който е част от сдружение ДОМ, по време на дискусия за изучаването на тоталитарния режим у нас.

 

През 2000 г. по време на управлението на ОДС Народното събрание приема Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. В него пише, че "Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа", описани са вършените от тотаритарния режим репресии и се казва, че на основание на изброените обстоятелства комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен.

"Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система".

 

В закона от 2000 г. никъде няма препратка към Наказателния кодекс (НК) или други актове, по които за честване на вождовете на престъпния режим може да има санкции. Обаче според Сотиров и сигнала, пратен до Сотир Цацаров: "актът на публично оказване на почит на лицето, което е било ръководител на обявената за потъпкваща човешките права и демократичната система организация, съгласно чл.3 от Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, е проповядване на антидемократична идеология и е престъпление по смисъла на чл. 108 от НК."

 

По този член от НК се предвижда наказание до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв. Бившият депутат от СДС настоява още Народното събрание и президентът Росен Плевнелиев да "осъдят" поведението на червените депутати и лидерката им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама