НОВИНИ


Товарят оръжия за Сирия на правителствената стоянка на летище София

17 7317 07.06.2016
Товарят оръжия за Сирия на правителствената стоянка на летище София
Славчо Велков

Оръжия за Сирия се товарят на летище София, това става с огромни самолети, които кацат на правителствената стоянка, каза полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин” по bTV.


От видеоклипq разпространен в интернет става ясно, че българската фирма „Ахелой ОПМ” доставя оръжия за умерените бунтовници в Саудитска Арабия. bTV потърси фирмата за коментар, но от там казват, че не могат да говорят.

 

Тези огромни количества оръжие понякога пренощуват на летище София в хангарите, което без съмнение е опасно. Ако това оръжие не е добре охранявано, представете си какво може да стане, допълни още Славчо Велков. Той поясни, че българските фирми, които изнасят оръжия за Близкия Изток не са държавни, а частни. Доколкото ми е известно, през март една от тези пратки е била проверявана от ДАНС за съвместимост от товара по документи и реално натоварения, допълни Велков.

 

От есента на 2014 г. до април тази година български фирми за изнесли над 2000 тона оръжие и боеприпаси за региона, това е нормално количество, поясни още Велков.

По думите му единствената опасност за страната ни е ако случайно някоя от групировките в Близкия Изток разбере, че оръжия са произведени в България.

 

Политиците трябва да се замислят за контрола на тази търговия, която по документи е законна, но може да формира една сериозна заплаха за националната сигурност на България, допълни Велков. Ако тези оръжия активно причиняват смърт и щети, те могат да припознаят производителя на оръжието като враг, допълни експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама