НОВИНИ


Султанка Петрова: Отнеха 4 деца на семейство за неизмазана къща

5 7642 07.06.2016
Султанка Петрова: Отнеха 4 деца на семейство за неизмазана къща
Султанка Петрова

Султанка Петрова, депутат от Патриотичния фронт, коментира пред БНТ концепцията си за нова държавна агенция, която да поеме грижата за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания. За модел е използвана такава агенция в Германия.


Петрова е избрала като депутат да се занимава с проблемите на децата, защото за всяко едно общество децата са приоритет. Сблъскала се е с много пропуски, корупционни практики, които в годините са заложени. “Аз съм залята с жалби, писма, сигнали”, заяви Султанка Петрова и даде пример с дете на 11 години, което е било в приемно семейство, е местено 13 пъти в социални институциите и приемни семейства у нас, както и за бебе на 9 месеца от Монтана, местено вече 3 пъти.

“В основата на всичко е практиката да се печелят пари”, категорична беше депутатката от ПФ. Тя поясни, че България е единствената държава в ЕС, на която са отпуснати пари за изграждане на т.н. центрове за настаняване от семеен тип. От 2010 в България започва процес на деинституционализация, което е прекрасно, но Султанка Петрова е против начина, по който този процес се извършва. Даде драстични примери, сред които отнемане четирите деца на семейство, защото къщата им не е измазана.

Тя подчерта, че е имало период, в който е било тенденция да се извеждат български деца от биологичните семейства, защото са бедни. Посочи, че настоящият зам.-социален министър Ивайло Иванов е издал указание, с която забранява да се дават документите и социалните доклади от социалните служби на адвокатите на родителите на тези деца.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама