Според доклад на Института за икономически изследвания към БАН хлябът, който консумираме, масово бил от замразени заготовки.
Информацията е малко преиначена. Буквално думите ни бяха, че около 22% от хляба е от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Последните са под 0,002%. Става въпрос за скъпи и вкусни хлябове и не е проблем, защото това не е месо, заяви по НТВ доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания.
Замразените продукти в хлебопроизводството са алтернатива на химията, която иначе трябва да бъде вложена в хляба, за да може той да бъде пресен, вкусен и свеж, обясни Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Тя поясни, че няма внос на замразени хлебчета, а на заготовка – например замразена или охладена мая.
Всички пшенични хлябове се произвеждат единствено и само от българска суровина, каза още Мариана Кукушева.