ПОЛИТИКА


Кунева няма да се кандидатира за президент

26 4862 12.06.2016
Кунева няма да се кандидатира за президент
Меглена Кунева

Меглена Кунева няма да бъде сред кандидатите на Реформаторския блок за президент или вицепрезидент. Според нея е нужна единна кандидатура на РБ.


Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева категорично потвърди, че Реформаторският блок ще излезе с единна, силна, кандидат-президентска кандидатура. Това е решението, което е взето.

"Към момента не виждам никакви сериозни причини да се колебаем в решението си или пък да смятаме, че няма да можем да го изпълним. Ако някой има нюанс, че няма да се стигне до обща кандидатура в мисленето, това са лични страхове, това не са страхове на целия Реформаторски блок. Ние не изключваме към момента нито една възможност. Не изключваме възможността това да бъде човек, който е с много голям престиж, национален, който не е част от Блока, но е готов да изрази неговите стремежи", каза тя.

Меглена Кунева не изключва човек, който може да обединява и е от средите на Блока, който е доказал, че може да обединява и е с достатъчно дълбоки традиции в десен център, в нашата страна, с опит, който може да представи пред нацията.

Тя отбеляза, че няма да се кандидатира за президент и ще подкрепи кандидатурата на Реформаторския блок: "За мен това не е опция, аз ще продължа моите усилия като министър на образованието и науката, така че нека да бъда абсолютно ясна в това отношение. С всички сили ще подкрепя кандидатурата на Реформаторския блок".

Йордан Агов от ДСБ изрази опасения, че е възможно да не бъде постигнато обединение в десницата и страната да има прокремълски президент: "Проблемът е, че не сме сигурни дали ще постигнем обединена десница и евроатлантическият път не е толкова сигурен, колкото беше през 96-та и 97-ма година. Сега имаме реалното опасение, че може да имаме прокремълски, пропутински президент, има такова опасение. Ние не знаем какво е политическото позициониране в десницата".

Йордан Агов и Меглена Кунева коментираха и реформата в образованието.

Според Агов тази реформа не може да продължи без голяма инвестиция от правителството."Трябва да се смени цялата система на образование. Тя е енциклопедична, тя не развива емпирична мисъл. Дори не знаем каква е целта на образователната ни система в момента. Образование и инфраструктура са формулата за успех на всяка държава днес, но нека да сложим в следващите десетилетия образованието на първо място", призова министър Меглена Кунева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама