В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца, показват данни от изследване на Асоциация ”Активни потребители”. Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта. Наред с това в повечето майонези ще откриете редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен, разкриват още специалистите.
Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители”.
Той беше категоричен, че е важно стандарт да има, дори и той да не е задължителен.
Класическата рецепта за майонеза е с две основни съставки – растително масло и яйца.
Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасния не се потвърдиха, поясни Николов.