БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Млечните имитации ще се излагат в отделни щандове

0 4888 15.06.2016
Млечните имитации ще се излагат в отделни щандове

От юли млачните имитиращите млечни продукти ще бъдат поставяни на отделни щандове в магазините. До края на юни правителството трябва да приеме изменение на наредбата за специфичните изисквания към продуктите от мляко, с която търговските вериги ще бъдат задължени да отделят естествените продукти от имитациите.


Това научи Фрог нюз от източници в земеделското министерство.

Промяната е във връзка с Регламент на Европейския съюз, чиято цел е пресичане на опитите имитиращи продукти да бъдат обозначавани като млечни продукти. Това заблуждава купувачите.

“С промяната на наредбата изрично ще се забрани употребата на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти”, посочва министър Десислава Танева в специален документ. Регламентът изисква и промяна на етикетите на имитиращите продукти, на които изрично трябва да се посочва количеството и вида на използваните заместители. Ще бъдат написани ясно и ще се чеат лесно.

Наред с това правителството ще въведе и изискване за предлагане на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти", пише още в проекта за изменение на наредбата. Магазините ще трябва да отделят имитиращите продукти в отделни щандове с публикуването на промените в „Държавен вестник”. Това също ще стане в първите дни на юли.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама