НОВИНИ


Парламентът създаде Държавна агенция ”Електронно управление” към МС

0 6053 16.06.2016
Парламентът създаде Държавна агенция ”Електронно управление” към МС

Парламентът създаде Държавна агенция ”Електронно управление” към Министерския съвет, която ще осъществява сътрудничество между българските институции, свързани с електронното управление, и европейските. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за електронното управление.


Новата агенция ще реализира проекти, свързани с електронното управление, които ще имат значение за всички администрации. Структурата и бюджета ще бъдат определени от правителството. То ще избере и председателя на новия орган.

За последните 10 години България е дала над 2 милиарда лева за електронно управление, коментира депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев при гласуването на второто четене на Закона за електронното управление, съобщи БНР.

 

С промените ще се сложи край на изтичането на държавни средства, като ще има яснота и за това кой носи отговорност за случващото се в електронното управление, категоричен е Тренчев: За най-елементарни услуги ние продължаваме да ходим по някакви прашлясали гишета, които обикновено между 12 и 16 часа почиват, за наистина най-обикновени административни услуги, които в XXI век би трябвало да са даденост на българското общество онлайн.

 

Ще сложим край на многогодишното крадене. Най-накрая ще имаме яснота кой носи отговорност за случващото се и не случващото се в електронното управление в България.

 

Ще създадем Държавната агенция за електронно управление, чийто председател еднозначно ще носи отговорността за това, което се случва. Това е много важно, това е прецедент, подчерта още Тренчев. Важен е историческият шанс да се направи крачката към електронното управление у нас, призоваха вносителите.

 

В Естония всичко може да се направи онлайн с изключение на брак, на развод и да си продадеш имота. Абсолютно всички услуги може да бъдат направени онлайн, което трябва да бъде и нашата цел. В 99% хората попълват данъчните си декларации онлайн, даде  като пример Естония Настимир Ананиев. От "БСП лява България" заявиха, че ще гласуват "въздържал се" по всички текстове от Закона.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама