Около 95 на сто от печурките на пазара в България идват от Полша. Освен това в страната се доставят по-нисък клас гъби на по-ниска цена.
Това се посочва в становище на Съюза на гъбопроизводителите в България, относно случая с натровените с печурки от Полша хора.
Не знаем с какви препарати се третират гъбите от Полша, но е факт, че техните гъби траят повече от 14 дни, при положение че максималния срок на съхранение на печурката е 5 – 7 дни. При съхранение от 2 до 4 градуса, срокът се удължава до 10 дни. След този срок гъбата влошава видимите и вкусови качества, но не става токсична, обясняват гъбопроизводителите.
Полските производители използват технологии като озониране и шоково сваляне на температура за съхранение на гъбите. Тези методи убиват бактериите по повърхностния слой на печурката, но бактериите вътре влошават качеството на продукта. Така гъбата изглежда бяла от горе, но всъщност е стара, коментират от съюза.
В България дневно се доставят от 5 до 10 тона печурки от Полша. Съюзът постоянно отправя апел към Министерството на земеделието и храните за подпомагане и защита на българския гъбопроизводител, за контрол на доставките от Полша и налагане на изисквания за минимални доставки в хранителните вериги на български продукти, се казва в становището.
В текста се посочва още, че видът и причината за отравянето трябва да се докажат с лабораторни и медицински изследвания, а доставката да се проследи от контролните органи по храните. Гъбите печурки са култивирани и сами по себе си не са отровен продукт, се казва в съобщението.