НОВИНИ


Г.Ганев: Бюджетът на МВР трябва да бъде прозрачен и публично достъпен

3 4631 13.04.2009
Г.Ганев: Бюджетът на МВР трябва да бъде прозрачен и публично достъпен
Гиньо Ганев Вяра Йовева, Frognews.bg

Бюджетът на МВР трябва да стане публично достояние. Недостатъчната отчетност на органите на властта е хроничен проблем. Това каза омбудсманът Гиньо Ганев на пресконференция по повод отчетната дейност на институцията.



Главният секретар на Дирекция „Жалби и сигнали на граждани” Борислав Цеков заяви, че те са първите, които отправят толкова ясна критика към бюджета на МВР и начинът, по който той се изразходва.

„Защо всеки гражданин, който има достъп до интернет, да може да разбере какъв е бюджета на ФБР за подслушване, а никой няма право, според българските представители на МВР, да знае какъв е бюджетът за тази цел у нас.”

По думите на Цеков, тази критика се налага заради опитите на МВР за безконтролно проследяване на интернет комуникациите на гражданите, както и това, че 300 000 разпечатки от мобилни разговори са били ползвани без разрешение на съда.

От институцията на омбудсмана коментираха и действията от органите на властта в с.Гърмен. „Това, че просто някой изповядва някаква религия, не може да бъде заплаха за обществения ред и националната сигурност на страната.”

В доклада Г. Ганев подчертава, че борбата с организираната престъпност, с тероризма и съобщенията за сигурност, са подчинени на опазването на гражданските права.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама