НОВИНИ


Манолова отваря нов фронт, ще храни гладуващите

10 4338 21.06.2016
Манолова отваря нов фронт, ще храни гладуващите
Мая Манолова

Всяко трето българско дете не се дохранва пълноценно, заяви по НТВ националният омбудсман Мая Манолова. Оказва се, че да се дари храна е много по-трудно, отколкото да се изхвърли, защото върху дарените храни производителите дължат 20% ДДС, а ако я унищожат, не дължат нищо. Такава е ситуацията в България, това е много несправедливо и престъпно на фона на гладуващите български граждани, обясни Манолова.


Всяко трето българско дете не се дохранва пълноценно. В същото време 670 000 тона храни се унищожават всяка година, а се даряват под половин процент, обясни още Манолова. Ако храната, която се унищожава, се дарява, ситуацията за гладуващите хора значително ще се промени. Предлагаме 1% от годишния оборот на производителя да може да бъде даряването. От премахването на ДДС върху дарените храни държавата няма да загуби, а ще спечели, каза омбудсманът.

 

Кампанията трябва да освободи пътя на дарението, да го направи законно и контролирано. Основната задача на бизнеса е да генерира печалби, а не да дарява произведеното от него. Именно затова предлагаме пренебрежително малък процент от годишния оборот да бъде признаван за дарение и освободен от ДДС. Това се прави с цел да няма злоупотреби, коментира от своя страна Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя допълни още, че важен ефект в полза на потребителите е, че с това ще се спре практиката за преетикиране на храни с изтичащ срок на годност.

 

Най-много се изхвърлят месо, млечни продукти – точно това, което липсва на трапезата на бедните българи. Очакваме финансовият министър да чуе нашите аргументи и да измислим най-доброто решение, завърши Мая Манолова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама