НОВИНИ


ЕК: Знаем, че Турция отказва да приеме обратно 200 нелегални мигранти

0 4057 21.06.2016
ЕК: Знаем, че Турция отказва да приеме обратно 200 нелегални мигранти

ЕК очаква от турското правителство да вземе финално решение за прилагането на споразумението за реадмисия на нелегални имигранти.


Говорител на Комисията каза за БНР, че проблемът с неприетите обратно мигранти от Турция ще бъде допълнително обсъден с българските власти.

 

По повод оплакването на премиера Бойко Борисов, че Турция отказва да приеме обратно 200 нелегални мигранти, говорителят по миграцията на Еврокомисията Наташа Берто заяви: Знаем за ситуацията и бяхме сезирани по въпроса. Ще го обсъдим допълнително с българските власти, но съществува и двустранно споразумение между България и Турция, което е в сила.

 

Вчера на Съвета по външни работи в Люксембург министър Даниел Митов също е заявил, че турската страна не изпълнява задълженията си по новото споразумение с ЕС за реадмисия на граждани на трети страни. То трябваше да влезе в сила от 1 юни, но Наташа Берто уточни, че още се очаква решение на правителството в Анкара:

 

Всички условия за изпълнението на реадмисията вече са на лице, въпреки че Министерският съвет на Турция остава да приеме решение за прилагането на споразумението. Очакваме този последен етап. Според сделката между ЕС и Турция от 18-и март, Турция се ангажира да предотвратява появата на нови сухопътни маршрути за незаконна миграция и да си сътрудничи за тази цел с България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама