НОВИНИ


М. Димитров: Горанов спъва отпадането на ДДС за дарени храни

2 4584 22.06.2016
М. Димитров: Горанов спъва отпадането на ДДС за дарени храни
Мартин Димитров

Министерството на финансите спъва отпадането на ДДС за дарените храни. Страхът му е, че ще има злоупотреби. Само че, ако някой иска да злоупотреби, ще го направи с унищожаването на храни. Това коментира по БНТ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.


Той уточни, че има конкретен внесен законопроект преди повече от 3 месеца за отпадане на ДДС за даряваните храни, като единствено финансовото министерство имало страхове.

„Иска ли Владислав Горанов да бъде запомнен като този, спрял реализацията на тази невероятна идея, която я има в повечето европейски страни? Ще приемем всяка гаранция, за да няма злоупотреби с тази идея. Министерството на финансите има притеснения, че ще има фалшиви дарения. Като най-бедна страна в ЕС, не можем да си позволим да унищожаваме и разпиляваме тези храни, вместо да ги даряваме на нуждаещите се хора“, убеден е реформаторът. Според него по този начин може да се помогне на повече хора, отколкото сега помага социалното министерство.

Ценка Миланова, която е изпълнителен директор на Българската хранителна банка, допълни, че има информация за злоупотреби, след като част от храната се реализира в търговската мрежа, а по документи е унищожена. Тя уточни, че в момента се работи по законопроект на Закона за храните, който ще гарантира както да не се злоупотребява с ДДС, така и самата безопасност на даряваната храна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама