СВЯТ


Започват съдебни гонения срещу 152 турски депутати

4 5401 22.06.2016
Започват съдебни гонения срещу 152 турски депутати
Реджеп Тайип Ердоган

Турските съдебни власти започнаха процедурата по съдебно преследване на турски депутати.


Това стана възможно, след като турският парламент гласува предложения от управляваща Партия на справедливостта и развитието законопроект за отнемане на депутатски имунитет, който практически позволява съденето на народните представители. "За" закона гласуваха и депутатите от две опозиционни партии в парламента. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри закона и той влезе в действие, съобщи БНР.

 

Предвижда се да бъдат заведени съдебни дела срещу 152 депутати, което е малко под една трета от състава на парламента. Обвиненията са различни. Болшинството са срещу депутатите от прокюрдската Партия на демократичните народи, които са обвинявани в обвързаност с кюрдската работническа партия ПКК която е обявена за терористична организация.

 

Смята се, че законът е приет именно за да стане възможно съденето на кюрдските депутати и евентуалното им отстраняване от парламента.

 

Първите призовки за явяване пред съдебните органи са били изпратени на редица кюрдски депутати, но никой не се е явил до този момент. Очаква се те да представят обща защита пред съдебните власти, чийто лайтмотив да бъде "ние сме избрани от народа и само той може да ни съди".

 

Интересното е, че сред депутатите, срещу които ще започнесъдебно преследване, са и опозиционните лидери Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели, но обвиненията срещу тях са за действия и изявления, нанасящи вреди на държавата и правителството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама