НОВИНИ


Проф. Кантарджиев за Фрог: Хламидии и трихомоназа дебнат в басейна

1 7163 27.06.2016
Проф. Кантарджиев за Фрог: Хламидии и трихомоназа дебнат в басейна
проф. д-р Тодор Кантарджиев

В басейните могат да се хванат хламидии, трихомоназа, гъбички и конюнктивит, предупреждава проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Хламидиите в епителни клетки могат да преживеят в нехлориран басейн, особено ако температурата на водата е висока. Затова къпането преди и след басейн е задължително и дамите да си сменят банския костюм, съветва медикът.


За да се избегнат тези опасности, басейнът трябва да е контролиран от РЗИ. Хлорът трябва да е такова количество, че хем да не дразни кожата и хем да убива всички микроби.

 

Гъбичките са навсякъде особено когато е влажно. Не трябва да се ползват общи кърпи при посещение на басейн. Колкото повече са мокри ноктите и краката, вероятността да се появят гъбички е по-голяма. Гъбичките по ноктите обикновено са след микротравма, удар или носене на неудобни обувки.

Цветният лишеи е гъбичка, която изяжда клетките, които образуват меланина. Те са по най-мазните части по кожата – между гърдите и между лопатките. Когато отидем на море, без да са излекувани, кожата почернява, а те остават бели. Лечението трябва да е започнало през пролетта.

 

Трихомоната може да се срещне в минерални басейни, които не са хлорирани и температурата на водата е висока. Затова къпането след и преди басейн също е задължително.

 

Басейновият конюнктивит е хламидиална инфекция на окото. Гонореята може да предизвика същото заболяване, но много по-рядко в неустойчива външна среда. Хламидията може да е устойчива в такава среда, защото се крие в епителните клетки.

 

Морето крие в много по-малка степен рискове от тези заболявания. Това се дължи на антимикробните свойства на морската вода. Капаните са по плажовете, които не са под контрола на РЗИ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама