МИНАЛО


Празнуваме 130 години Търновска Конституция

0 13289 16.04.2009
Празнуваме 130 години Търновска Конституция

Търновската Конституцията е приета веднага след Берлинския конгрес, който разделя България на Княжество България и Източна Румелия.


Именно заради това още в първа глава гласи: „Намаляване и уголемяване на територията на Българското Княжество не може да стане без съгласието на Великото народно събрание.” Създава се след тази на Гърция, Сърбия и Румъния, но с активното участие на българските интелектуалци, юристи и депутати, завършили в елитни западни университети. Сред родителите й е и Петко Рачов Славейков, който е сред най-влиятелните сред колегите си. С простичка реторика и поучителни притчи той успява да наложи някои свои идеи сред народните представители.

Проектът за Органически устав за държавното устройство на българското княжество е изготвен в канцеларията на Временното руско управление и съгласуван с български общественици и руска имперска комисия. Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението. Съгласно член 4 „Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с народно представителство.“ Конституцията определя функциите и компетентността на централните органи на държавна власт съобразно с принципа за разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Предоставят се широки пълномощия на монарха във вътрешния и международния живот на страната. С нея се прокламира министерска отговорност, депутатска неприкосновеност и общинско самоуправление.


Новаторска и прогресивна за времето си с буржоазно-либерален характер, Търновската конституция утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на производствените и обществени отношения. Закрепени са свободата на печата и правото на сдружавания и др.
С измененията на Търновската конституция през 1893 г. и 1911 г. се намаляват правата на Народното събрание и се засилва монархическата власт.

Конституционоустановеният ред в Княжество България е многократно потъпкван. През 1881 г. Конституцията е временно суспендирана, през 1923 е извършен военен преврат, а след 19 май 1934 г. дълги години държавата се управлява с наредба-закони при фактически суспендирана конституция. Отменя се окончателно през 1947 г. от Седмо Велико народно събрание. Името на новия основен държавен закон става Конституция на народна република България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама