НОВИНИ


Експерт за Фрог: Замръзват коефициентите на заплати за военните

0 10802 30.06.2016
Експерт за Фрог: Замръзват коефициентите на заплати за военните
Николай Ненчев

Една от възможностите за повишаване на месечното възнаграждение на военнослужещите, която се коментираше от министъра на отбраната Николай Ненчев, отпадна. Във внесените от правителството в Народното събрание изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили не се предвиждат огласените от МО поправки на коефициентите.


Няма да има нарастване за офицери от от 2,2 на 2,3 за офицерски кандидати и сержанти –от 1,75 на 1,9 и за войници (матроси) – от 1,6 на 1,7. Остават сегашните. Аргументът  бе, изравняване със Закона за МВР, където за най-ниската изпълнителска длъжност коефициентът е 2,3, обяснява още военният експерт Спирдон Спирдонов.

Единствената промяна в чл. 212 на закона, който регламентира как се определя основното месечно възнаграждение на военнослужещите е, че размерът ще се определя с акт на министъра на отбраната, а не на Министерския съвет, както е сега. Т.е. ножът и отговорността са у министъра на отбраната. Остава обаче ограничението, че базата се определя всяка година със закона за държавния бюджет, която от години е 380 лв., казва той.

Правителството е приело предложението на министъра на отбраната да освобождава от военна служба военнослужещ, който е упражнил правото си на пенсия и продължава да служи, без да му се отправя предизвестие. В общия случай предизвестието е 6 месеца. Възможността за получаване на пенсия и заплата бе дадена с последните големи промени на КСО. Публична тайна е, че много военнослужещи, включително и с висши военни звания, се възползваха от нея. Сега законът ще даде право на министъра, ако прецени, да се освободи от част от тях, посочва Спирдонов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама