НОВИНИ


Чатаев имал и други имена, включен е в черния списък на САЩ

1 4771 02.07.2016
Чатаев имал и други имена, включен е в черния списък на САЩ
Ахмед Чатаев

Турските медии изнасят още разкрития за смятания за организатор на атентата на летището в Истанбул чеченец Ахмед Чатаев - Едноръкия. Той фигурира официално в черния списък на САЩ за борба с тероризма от октомври 2015 г.


През 2011 г. България отказва да екстрадира Чатаев в Русия с мотива, че се ползва със статут на бежанец в Австрия.  Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед Ал-Шишани, твърдя турските медии.

 

Разследващите в Турция потвърдиха самоличността на двама от атентаторите самоубийци - Раким Бургаров и Вадим Османов. До тази информация властите са се добрали от компютър, останал в квартирата им, който не е бил с унищожен харддиски. Вадим Османов е наел квартирата в квартал Фатих. Третият остава неизвестен. Арестуваните са общо 24 по подозрение за участие в атентата. За последния месец има повече от сто ареста на предполагаеми членове на „Ислямска държава”. От 106 арестувани 32 отиват директно на съд, съобщи БТВ.

 

Службите считат, че Чатаев е замесен и отговорен за трагичните събития през 2014 г.с  двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. Те бяха отвлечени от ислямски екстремисти в Ирак и в последствие обезглавени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама