Европа отбелязва Деня на шоколада. Проучванията показват, че всеки българин изяжда средно по 22 килограма шоколад на година. Зад сладката страна на нещата обаче се крият тревожни данни. Глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордните над 7 милиона тона през миналата година и изпреварва значително добива на какао.
Зад производството на суровината нерядко стоят експлоатация на труд и сериозни щети за околната среда. Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $ 0,80, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50.
Само 6,6% от цената, която ние плащаме, отива при фермерите, които отглеждат какаото. А според скорошен доклад на европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!", силно токсичните пестициди, употребявани при отглеждането на какао са изключително опасни за фермерите, техните семейства и за околната среда.