На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна, затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.
Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричат го “храна на боговете”.
Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от бог Куатцекоатл. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.
Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали “горчиви”.
Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – на когото му хрумнало да направи твърд шоколад, едва по-късно в Швейцария,
Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад.